Societat

MARINA BERASATEGUI

SECRETÀRIA D’HABITATGE

“L’Incasòl ha de ser el promotor d’habitatge públic”

“Podrien ser expropiats, per emergència habitacional, fins a 189 habitatges”

“Volem fer créixer el parc d’habitatges públics i socials i fer programes per als joves. També hem de rehabilitar i millorar l’eficiència energètica del que ja està construït”

L’Estat no ens ha transferit els diners dels fons Next Generation ni ens ha aclarit la data en què ens els transferirà
Cal rebaixar l’adversitat del lloguer als joves i evitar haver de compartir pis encara als 35 anys

El govern vol expro­piar fins a 189 habi­tat­ges que fa més de dos anys que són buits i que són pro­pi­e­tat de grans teni­dors per des­ti­nar-los a famílies vul­ne­ra­bles. Els habi­tat­ges d’aquesta pri­mera fase d’expro­pi­ació estan situ­ats en catorze muni­ci­pis on hi ha una demanda forta i on el govern i els ajun­ta­ments han acre­di­tat que falta habi­tatge social (Cor­nellà de Llo­bre­gat, Figue­res, Llo­ret de Mar, Mataró, Mollet del Vallès, Reus, Roda de Berà, Rubí, Salt, Tar­ra­gona, Valls, Vic, Vila­de­cans i Vila­nova i la Geltrú). En parla Mari­ona Bera­sa­te­gui, secretària d’Habi­tatge del Depar­ta­ment de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat.

Per què les expro­pi­a­ci­ons?
La Gene­ra­li­tat i els muni­ci­pis tenim la res­pon­sa­bi­li­tat d’ins­pec­ci­o­nar els pisos buits que no estan ocu­pats i per­se­guir que aquests habi­tat­ges tin­guin resi­dents i com­plei­xin amb la seva funció social. Si això no es com­pleix, la llei pre­veu que se’n pugui expro­piar l’ús, com ja ha fet algun muni­cipi, o que se’n pugui expro­piar del tot la pro­pi­e­tat si no accepta des­ti­nar-lo a llo­guer social.
La pro­pi­e­tat, per tant, podria que­dar expro­pi­ada del tot?
Sí, és el pro­grama que ara hem ini­ciat des del Depar­ta­ment de Ter­ri­tori i aviat podrien ser expro­pi­ats fins a 189 habi­tat­ges. Ho hem de fer perquè tenim una situ­ació d’emergència habi­ta­ci­o­nal i perquè ja hem fet una feina prèvia, un con­cert efec­tiu amb els ajun­ta­ments que ha donat bons resul­tats. Gràcies al fet que aquests muni­ci­pis es van aco­llir a la pro­posta de l’Agència de l’Habi­tatge de Cata­lu­nya i vam fer un con­veni per fer aques­tes ins­pec­ci­ons, quan això supo­sava un esforç per part dels ajun­ta­ments, hem cone­gut objec­ti­va­ment la neces­si­tat d’ins­pec­ci­o­nar al vol­tant de 640 habi­tat­ges, i el resul­tat han estat aquests 189, que ens consta que no han com­plert la seva funció, és a dir, que fa més de dos anys que no estan ocu­pats. Gràcies a la feina coor­di­nada entre els ajun­ta­ments i la Gene­ra­li­tat, sabem que en aquests muni­ci­pis l’acció és pri­o­ritària perquè hi ha casos de famílies que, mal­grat tenir l’informe posi­tiu de neces­si­tat d’habi­tatge urgent, no en tenen cap d’adju­di­cat.
La feina feta amb els ajun­ta­ments, doncs, la valo­reu com a impres­cin­di­ble.
Sí, ha estat molt impor­tant el tre­ball con­junt i cohe­si­o­nat de la Gene­ra­li­tat amb els muni­ci­pis per tal de fer que els pro­pi­e­ta­ris com­plei­xin amb la seva funció social. Hem vist que con­jun­ta­ment podem tre­ba­llar per cobrir una neces­si­tat que tenim com a país, que és donar solució a aques­tes famílies que ara mateix són vul­ne­ra­bles i tenen dret que se’ls adju­di­qui aquest habi­tatge.
De qui són els pisos que teniu intenció d’expro­piar?
De grans teni­dors. El procés d’expro­pi­ació es va ini­ciar dimarts pas­sat amb l’acord de govern, però fins que no surti en el DOGC no podem enviar els reque­ri­ments, que podria ser d’aquí a pocs dies. Un cop rebin els reque­ri­ments, que és un acte públic, aquests grans teni­dors tin­dran un mes per res­pon­dre. Si ho fan posant el pis a llo­guer social, que és el que volem, s’acaba el procés. Si no res­po­nen o diuen que no accep­ten, s’ini­ciarà un procés de tres mesos de nego­ci­ació i, si no hi ha acord, es pas­sarà a la fase d’expro­pi­ació, tal com marca la llei.
El con­se­ller, quan va anun­ciar la mesura dimarts després del con­sell exe­cu­tiu, va dir que ara mateix hi ha 5 mili­ons per a expro­pi­a­ci­ons i que se’n començarien a fer 70.
Aquesta és l’esti­mació que fem d’entrada, i les pri­me­res expro­pi­a­ci­ons –par­lem de 50-70– es podrien pro­duir en els pro­pers vuit mesos.
Ja siguin 70 o 189, en són poques, no?
No podem obli­dar que les fórmu­les màgiques no exis­tei­xen. Aquest nou pro­grama de la via de l’expro­pi­ació és un ins­tru­ment més, no l’únic ni el més impor­tant, de totes les vies en què estem tre­ba­llant per tal d’obte­nir més habi­tatge social a Cata­lu­nya i públic per part de la Gene­ra­li­tat. El nos­tre pro­jecte quan­ti­ta­tiu ara mateix el tenim en el pro­grama Impul­sem 10.000 habi­tat­ges.
Que té diver­ses fases.
En una, és un pro­grama de l’Incasòl de com­pra directa d’un parc de 1.000 habi­tat­ges, que inten­ta­rem, si es pot, que siguin edi­fi­cis sen­cers, ja que serà millor per tal que l’Agència de l’Habi­tatge ho ges­ti­oni. D’altra banda, hem doblat els recur­sos per con­ti­nuar exer­cint el temp­teig i retracte per adqui­rir habi­tat­ges que ara mateix estan en pro­ces­sos de trans­missió i per aquesta via en podem obte­nir uns 500 més. Després, el que hem fet és posar ins­tru­ments i orga­nit­zació a tre­ba­llar en favor d’aquest impuls i una de les claus és l’Incasòl. Una de les polítiques que tira enda­vant l’Incasòl serà la inver­sora en sòl, la tasca d’anar adqui­rint i capi­ta­lit­zant sòl públic.
L’Incasòl, pun­tal de la política d’habi­tatge?
L’Incasòl ha de tor­nar a ser el pro­mo­tor d’habi­tatge públic a Cata­lu­nya i l’Agència de l’Habi­tatge n’ha de ser el prin­ci­pal ges­tor, són els ens que han de lide­rar la política d’habi­tatge. L’Incasòl pot pro­por­ci­o­nar sòl públic, però neces­si­tem els ajun­ta­ments, els pro­mo­tors soci­als i el Ter­cer Sec­tor per tirar-ho enda­vant. Per part de l’agència, el que hem de fer és con­so­li­dar la gestió dele­gada d’aquest parc d’habi­tat­ges, perquè ha de créixer molt en els pro­pers tres anys, però ha de créixer de manera sos­tin­guda durant els pro­pers vint anys.
Com hem arri­bat a la situ­ació d’emergència actual?
Hi ha diver­sos fac­tors. Hi ha hagut una falta d’inversió sos­tin­guda de pres­su­post que ara estem inten­tant rever­tir. Hi ha hagut grans acords per can­viar la situ­ació, s’han apro­vat els pres­su­pos­tos i tenim les aju­des dels fons euro­peus Next Gene­ra­tion i la situ­ació aquest 2023 s’està mirant de recon­duir. Però també hi ha una altra cosa que arros­se­guem del pas­sat, que la pro­tecció ofi­cial al nos­tre país ha tin­gut una visió de com­pra­venda i una tem­po­ra­li­tat de deu anys que ara ens afe­geix més com­pli­ca­ci­ons.
Què vol dir?
Que en els pro­pers anys la durada de la pro­tecció ofi­cial cadu­carà i aquests habi­tat­ges pro­ba­ble­ment per­dran aquesta con­dició perquè els pro­pi­e­ta­ris no la reno­va­ran. Per tant, tots aquests habi­tat­ges que tenen aquesta pro­tecció es per­den i això s’afe­geix al repte d’obte­nir aquest parc de llo­guer social d’un 15%, que és el que volem, perquè seria equi­pa­rar-se als nivells euro­peus. Per tant, un dels rep­tes que hem d’afron­tar també des del depar­ta­ment és acon­se­guir que aquest habi­tatge de pro­tecció ofi­cial tin­gui caràcter per­ma­nent.
Els fons Next Gene­ra­tion han estat deci­sius per tirar enda­vant aquests plans?
Són un impuls, evi­dent­ment, i són bàsics per als pro­jec­tes que ja han estat selec­ci­o­nats per a llo­guer social –pro­pe­ra­ment pre­sen­ta­rem els con­ve­nis per fer-los– i per als quals tenim un import de 160 mili­ons d’euros. Però aquest impuls de finançament el neces­si­tem ara i no pas en una data incerta que deci­deixi l’Estat.
Què vol dir? Que els diners encara no han arri­bat?
No, no han arri­bat. L’Estat no ens ha trans­fe­rit res ni ens ha acla­rit la data en què ens trans­fe­rirà els diners. Al febrer, des de la secre­ta­ria, ja vam dir al secre­tari d’Habi­tatge i Agenda Urbana del govern espa­nyol que, tant per fer la pro­moció directa que vol fer l’Incasòl com per fer la pro­moció dele­gada amb els pro­mo­tors soci­als dels ajun­ta­ments, neces­si­tem uns 1.000 mili­ons d’euros.
Un bon import.
Però és que gràcies al procés dels Next Gene­ra­tion hem vist la pos­si­bi­li­tat d’aques­tes pro­mo­ci­ons enca­mi­na­des a fer créixer el parc públic i el parc de llo­guer social, que són els fona­ments de l’accés a l’habi­tatge. Com més fem créixer aquest parc públic i el parc de llo­guer social, menys es ten­si­o­narà el mer­cat i més es redis­tri­buirà l’oferta d’habi­tatge. Un dels pro­ble­mes són els des­plaçaments que pro­vo­quen els preus: hi ha un 20% que, per no reno­var un con­tracte de llo­guer, se’n va a zones de renda més alta, però hi ha un altre 30% que se’n va a zones on la renda és més baixa, cosa que a la llarga podria gene­rar segre­gació urbana, que per a l’equi­tat ter­ri­to­rial és nefast. D’altra banda, gene­ra­ci­o­nal­ment se’ns està gene­rant una segre­gació molt forta a l’hora de l’accés a l’habi­tatge dels joves, un greu pro­blema.
Els joves van que­dant exclo­sos de l’habi­tatge.
La diferència que hi ha entre la gent que està exclosa resi­den­ci­al­ment i la gent que no ho està, abans era una línia i ara és una franja. Avui, hi ha una franja de per­so­nes que tenen feina però que no poden pagar la hipo­teca, ni el llo­guer ni la fac­tura energètica. Per tant, aquests efec­tes que s’estan gene­rant i la cro­ni­fi­cació de la ines­ta­bi­li­tat resi­den­cial els hem de tenir molt en compte a l’hora de donar sub­ven­ci­ons als pro­jec­tes, com el d’arre­la­ment d’habi­tatge per a gent jove en el món rural.
Els joves tenen poc accés a la com­pra i els llo­guers cada cop són més cars.
És així. I el repte és que, tot i que pot­ser una per­sona hereta un immo­ble, pot­ser no tindrà capa­ci­tat finan­cera per, per exem­ple, assu­mir-ne la reha­bi­li­tació, perquè és pos­si­ble que aquest immo­ble reque­reixi una reha­bi­li­tació.
La reha­bi­li­tació és un altre dels grans rep­tes, no?
A l’objec­tiu de fer créixer aquest parc d’habi­tat­ges públics i soci­als, a la intenció de no defu­gir la res­pon­sa­bi­li­tat de con­ti­nuar amb els pro­gra­mes d’ajut sobre­tot als joves, s’hi ha d’afe­gir l’objec­tiu medi­am­bi­en­tal: hem de reha­bi­li­tar i millo­rar l’eficiència energètica del parc cons­truït. Hi ha molta demanda per ins­tal·lar pla­ques solars, per exem­ple, però no és una tasca fàcil. Per això, ara tenim un con­veni de l’Agència de l’Habi­tatge amb els col·legis pro­fes­si­o­nals per tal de poder arti­cu­lar i donar acom­pa­nya­ment tècnic i infor­mació a les comu­ni­tats de veïns perquè facin el pas.
En les últi­mes set­ma­nes, la qüestió de l’habi­tatge cen­tra el dis­curs polític. Pedro Sánchez ha fet mol­tes pro­me­ses de fer pisos i també d’ava­lar part de les hipo­te­ques de pisos que com­prin joves i famílies amb fills.
Per què no hi estem d’acord? Perquè ara mateix aquesta política et tras­llada la solució a d’aquí a cinc o vuit anys. Nosal­tres ara esperàvem una altra cosa: que poses­sin finançament ràpid i acces­si­ble per als pro­mo­tors per tenir molt més aviat els pro­jec­tes dels pro­gra­mes dels Next Gene­ra­tion fets. Estem per­ce­bent un cert endar­re­ri­ment o un entre­te­ni­ment. Si són coses que ja es van fer en el pas­sat i al final veus que no hi ha aquesta per­manència pública en la titu­la­ri­tat de l’immo­ble, s’està come­tent una mica el mateix error. El con­se­ller Juli Fernàndez ho va dir en la seva com­pa­rei­xença al Par­la­ment: ara es vol aju­dar a rebai­xar l’adver­si­tat en el mer­cat de llo­guer als joves i inten­tar evi­tar “la male­dicció de l’eterna joven­tut, que és haver de com­par­tir pis encara als 35 anys”.
Com es pot fer perquè s’abai­xin els preus dels llo­guers i també els preus dels habi­tat­ges de com­pra?
Sobre­tot fent créixer el parc públic d’habi­tat­ges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia