Societat

clima

L’ONU alerta de temperatures rècord en els pròxims cinc anys

L’Organització Meteorològica Mundial adverteix que el planeta pot superar el topall del grau i mig d’escalfament entre el 2023 i el 2027

L’escalfament global sembla que no té aturador. El clima que feia l’abril passat era propi d’un mes de juliol al Marroc, Algèria i a l’Estat espanyol, on el 27 d’abril el mercuri dels termòmetres es va enfilar fins al 38,9 °C a Andalusia. I a principi d’aquest mes de maig, al Vietnam es va assolir un màxim històric de 44,11 °C. I això sembla que és només l’avançada del que ens espera en els pròxims cinc anys, segons l’informe de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) emès aquest dimecres, que adverteix que el planeta continua i continuarà escalfant-se assolint uns nivells d’altes temperatures sense precedents entre aquest any i el 2027.

Els investigadors d’aquest organisme dependent de l’ONU diuen que hi ha un 66% de probabilitats que la temperatura anual de la superfície terrestre superi els 1,5 °C respecte dels valors preindustrials en algun moment dels pròxims cinc anys per la combinació del canvi climàtic induït per l’ésser humà i el fenomen d’El Nen. Tot i que la superació d’aquest grau i mig, que és el topall d’escalfament global que l’Acord de París busca no sobrepassar a final d’aquest segle, és preocupant, els investigadors destaquen que probablement serà temporal.

Tot i això, superar aquest topall del grau i mig durant només un any seria un indicador preocupant que l’escalfament global s’està accelerant en comptes de frenar-se.

El que els investigadors de l’OMM donen gairebé per segur és que els pròxims cinc anys seran els més càlids dels registrats fins ara. Segons l’estudi hi ha un 98% de probabilitats que almenys un any d’aquí al 2027 superi el rècord de temperatura establert el 2016, quan El Nen va ser excepcionalment fort.

La combinació d’El Nen i els gasos d’efecte hivernacle emesos per l’activitat humana “impulsaran les temperatures cap a terreny desconegut”, alerta l’informe, que pronostica uns nivells de temperatura sense precedents. Tot i que aquest augment serà generalitzat i afectarà a tots els continents, l’OMM prediu que aquest increment serà més alt al voltant de l’Àrtic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona