Societat

Desenvolupen des de Girona una aplicació mòbil per monitoritzar la vespa asiàtica a Catalunya

La Universitat de Girona i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya presenten la nova eina adreçada al sector apícola en una jornada aquest divendres a Santa Coloma de Farners

La Universitat de Girona (UdG) i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya ( CTFC ) han desenvolupat una aplicació mòbil per fer un seguiment de l’activitat de la vespa asiàtica arreu del territori català i està adreçat al sector apícola i a gestors. L’aplicació, disponible per a Android i iOS, s’ha creat, segons informa l’CTFC en un comunicat, dins del projecte Alerta Velutina , que va engegar el 2018 i que busca entendre les causes de la variació de la vespa asiàtica en abellars de l’abella de la mel. La nova aplicació es presenta aquest divendres 26 durant la jornada Enemics de l’abella de la mel: varroa o vespa asiàtica? que han organitzat la UdG i el CTFC a l’Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners.

En l’actualitat, el grup de recerca en Biologia Animal de la UdG està investigant l’impacte que exerceix la vespa asiàtica en colònies d’abella de la mel. La recerca es fa en col·laboració professionals de l’apicultura, el CTFC, la Diputació de Girona i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Els resultats obtinguts fins ara posen de manifest que existeix una enorme variabilitat en la pressió de la vespa asiàtica al llarg dels mesos, entre anys i entre zones diferents.

La investigadora de la UdG Núria Roura destaca que “no disposàvem d’una eina que permetés recopilar aquestes variacions en un territori relativament extens”. Fins ara només existien aplicacions mòbils i pàgines webs per a registrar l’observació d’individus o nius, però “no una eina adreçada al sector apícola”, afegeix Roura.

El projecte té una durada de tres anys i està finançat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya a partir del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural.

Amb l’aplicació i la pàgina web, l’equip investigador i els apicultors podran monitoritzar periòdicament l’activitat de la vespa asiàtica en els abellars i fer un seguiment de les variacions temporals de la mateixa en ruscs distribuïts arreu del territori català.

Durant les jornades de divendres, també es presentaran els primers resultats del projecte Alerta Velutina i es posarà de manifest l’impacte que pateix el sector apícola per part de dues espècies invasores: la vespa asiàtica i la varroa. Aquesta última és un àcat paràsit ntroduït accidentalment a Europa als anys 80 i actualment es considera una de les plagues més greus que afronta el sector apícola a nivell mundial, ja que debilita i causa la mort de les colònies d’abella de la mel. La situació s’agreuja amb la vespa asiàtica, que exerceix pressió addicional durant la tardor i posa en risc la supervivència de les colònies durant els mesos d’hivern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA