Societat

Societat

Arxius oberts a tothom

Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional dels Arxius, Barcelona permet descobrir l’interior dels arxius de la ciutat

Portes obertes a l’Arxiu Històric, on es podrà contemplar el tradicional ou com balla

Barcelona commemora demà, 9 de juny, el Dia Internacional dels Arxius, una cita que se celebra arreu del món coincidint amb la data de creació del Consell Internacional d’Arxius (ICA) el 1948 sota els auspicis de la Unesco. La celebració s’allargarà fins diumenge, 11 de juny, en la Setmana Internacional dels Arxius, durant la qual els diferents arxius barcelonins han programat una sèrie d’activitats –algunes de les quals se seguiran oferint durant tot el mes– per potenciar que el públic interessat tingui l’oportunitat de descobrir els arxius i la tasca dels professionals que s’ocupen de la gestió dels documents.

L’Arxiu Municipal de Barcelona ofereix diferents tipus de sessions, totes gratuïtes, com ara xerrades, portes obertes, visites guiades, itineraris pel carrer i inauguracions d’exposicions. Les activitats tindran lloc a les seus de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, de l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona, de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB), de l’Arxiu Municipal del Districte de Sarrià - Sant Gervasi, i també de la Fundació Julio Muñoz Ramonet.

Portes obertes a l’Arxiu Històric

Avui hi ha jornada de portes obertes a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB), conegut també com la Casa de l’Ardiaca, que aquest any coincideix amb la celebració del Corpus. Per tant, els visitants tindran també l’oportunitat de veure el famós ou com balla als jardins de la seu històrica. Les visites inclouen un recorregut per les sales nobles i instal·lacions de l’arxiu i una selecció de documents originals representatius dels fons. També es podrà veure el document del mes de l’arxiu, relacionat amb la festivitat de Corpus. Les visites es fan des de les deu del matí fins a les vuit del vespre. D’altra banda, aquesta tarda s’inaugura l’exposició Del pictorialisme a la modernitat. Cent anys de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, que tindrà lloc a la sala d’exposicions de l’AFB.

Demà es pot optar per fer itineraris guiats per Barcelona. El primer, Els edificis emblemàtics de la Dreta de l’Eixample (a les onze), té com a objectiu descobrir el patrimoni de l’Eixample; a partir de documents que es conserven a l’Arxiu Municipal de Barcelona, es coneixerà una àrea molt concreta de la Dreta de l’Eixample que ressegueix la localització d’una sèrie d’edificis que, si bé no són els més coneguts d’aquesta zona –caracteritzada per l’emplaçament de la gran arquitectura modernista de la ciutat–, mereixen ser destacats, com ara la Casa Cerdà, la Casa Pomar, el mercat de la Concepció o la mateixa seu del districte de l’Eixample. El segon itinerari serà per Ciutat Vella: Del portal de Sant Antoni a l’hospital de la Santa Creu. S’ofereix a les sis de la tarda i l’objectiu és descobrir el passat medieval i d’època moderna de l’actual barri del Raval a partir del que expliquen els documents que es conserven a l’Arxiu Municipal de Barcelona.

La Diputació també obre arxius

Per la seva part, la Diputació de Barcelona centra la Setmana Internacional dels Arxius a il·lustrar els orígens de la pràctica esportiva en l’àmbit local durant 125 anys. En l’exposició Mirem el passat. Esports, a l’Arxiu General, es mostra una selecció de 95 imatges de principis del segle XX dels fons fotogràfics de l’Arxiu General de la Diputació de Barcelona (AGDB) que inclouen totes les disciplines esportives i testimonien que la societat també es manifesta i es construeix a través de l’esport.

D’altra banda, demà hi ha l’oportunitat de fer una visita a l’Arxiu Central i Intermedi de l’Edifici del Rellotge. En aquesta visita es podran conèixer les instal·lacions i la feina que es fa als arxius, a més del dipòsit de documentació. La visita es pot complementar amb l’exposició Guastavino, Rubió i Baldrich, arquitectes de l’Escola Industrial per descobrir l’actuació dels tres arquitectes que han definit el recinte al llarg dels 175 anys d’història. I també demà hi ha una visita al recinte de la Maternitat, en què s’explicarà el seu origen i la història dels seus edificis, i a les instal·lacions de l’Arxiu General. També es podrà passejar pels jardins de la Maternitat i gaudir de les imatges d’aquesta exposició a l’aire lliure. És una mostra de fotografies de societat, oficis i esports que estan custodiades a l’Arxiu General.

Altres seus arxivístiques

La Setmana Internacional dels Arxius se celebra també en altres localitats catalanes. L’Arxiu Nacional de Catalunya, situat a Sant Cugat, inaugura demà l’exposició Dora Maar. Viatge a Catalunya, que mostra les fotografies corresponents al viatge de l’artista a Catalunya el setembre del 1933. A més, l’ANC ha estrenat aquesta setmana el primer capítol de la segona temporada del pòdcast Sentir l’Arxiu. El pòdcast de l’Arxiu Nacional i farà jornada de portes obertes aquest dissabte perquè els visitants puguin conèixer les instal·lacions i participar en visites guiades, una mostra de documents rellevants, o jocs interactius. La Xarxa d’Arxius Comarcals (XAC), que enguany ha celebrat el 40è aniversari, també organitza una cinquantena d’activitats arreu del territori, entre les quals hi ha conferències, exposicions, cursos, presentacions de llibres o projeccions de pel·lícules.

Festa de corpus
La jornada de portes obertes a l’AHCB coincideix amb la celebració del Corpus, en què és costum engalanar edificis i carrers amb flors. A la Casa de l’Ardiaca, seu de l’arxiu, hi haurà la possibilitat de veure el famós ou com balla.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona