Societat

Societat

Proven un producte en un camp de fesols de Santa Pau per evitar que els cabirols se’ls mengin

La substància desprèn una forta olor que allunya els animals, però “en cap cas és la solució definitiva”

El Departament d’Acció Climàtica ha posat en marxa una prova pilot amb un producte al voltant d’un camp de fesols de Santa Pau per evitar que els cabirols es mengin les plantes, segons informa l’ACN. Es tracta d’una substància que desprèn una forta olor i que es col·loca en petites bosses al llarg del perímetre del camp. D’aquesta manera, quan un cabirol s’acosta, l’olor el dissuadeix i no entra a menjar. Tant els productors com el Departament reconeixen que la població d’aquests animals “és alta” i que cal lluitar-hi. Per això, aquest producte “no és la solució definitiva” sinó només un complement. El president de la D.O.P Fesol de Santa Pau, Lluís Suñer, aposta també per matar més exemplars, si bé celebra aquesta mesura.

La prova pilot es du a terme en tres camps de la localitat garrotxina on es cultiva aquest llegum i que tot just s'acaba de plantar. Just en la naixença és quan més risc hi ha de perdre-la si els cabirols entren i se la mengen. Per intentar que això no passi, el Departament ha col·locat diverses bosses repartides al llarg del perímetre amb un producte que dissuadeix l'animal per la forta olor que desprèn. Es tracta d'ossos cremats a alta temperatura amb una base vegetal i que ja s'ha provat en camps de vinyes del Penedès amb èxit. El tècnic d'Activitats Cinegètiques, Rubén Ansón, explica que les bossetes es col·loquen a uns 60 centímetres del terra amb vares de ferro que es claven al camp al llarg de tot el perímetre i separades uns deu metres cadascuna. "La idea és que funcionin com a mur de contenció contra els cabirols per tal que no entrin tant en els camps, especialment en aquest estadi tant inicial quan la planta tot just ha començat a florir", explica Ansón. Aquest sistema s’ha provat en 3 parcel·les de les comarques del Baix Penedès, l’Alt Camp i el Priorat on habitualment hi ha danys de cabirol. Un mes després de la primera aplicació, s’ha repetit el procés i la valoració que en fa el Departament és "positiva", ja que en aquestes parcel·les no hi ha hagut danys. Aquest producte també s’utilitza a França des de fa anys amb bons resultats com a mètode de control biològic. 

Ansón ha reconegut que aquesta mesura pot ajudar a evitar que els animals entrin al camp amb tanta facilitat o "almenys s'ho repensin perquè l'olor els dissuadeix", però deixa clar que no és la solució definitiva. En aquest sentit, el president de la Denominació d'Origen Protegida Fesol de Santa Pau, Lluís Suñer, celebra que es facin accions per protegir aquest producte "exclusiu de la zona", si bé confia "més aviat poc" que allunyi els cabirols del camp en un futur. "Esperem que funcioni, però els animals son intel·ligents i que pugui funcionar un any i més endavant aprenguin a com buscar la fórmula per entrar al camp", assenyala Suñer que aposta de manera clara per "rebaixar la població de cabirols. "Entenem que hi ha un conjunt de coses que s'han de fer, però cal baixar la població", sentencia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres

Dotze serveis municipals ja han fet el trasllat temporal a la FACT

TERRASSA

Augmenten les peticions voluntàries per ser atesos a Support-Girona

girona
societat

L’erosió d’un barranc genera esquerdes a edificis de Salàs de Pallars

SALÀS DE PALLARS
Moda

Creixen els compradors del Regne Unit que venen a la Barcelona Bridal Fashion Week

Barcelona

Iniciativa pionera de gestió de boscos per tal d’adaptar-los al canvi climàtic

la vall de bianya
PATRIMONI

El festival de recreació històrica Tàrraco Viva es dedicarà enguany al Mediterrani

Tarragona

Roses i Castelló celebren les dessalinitzadores

roses / castelló d’empúries