Integració social
El gol vital de Fatou Kanteh
La jugadora banyolina serà l’ambaixadora del programa Barris 10 de convivència i cohesió social a través de l’esport
Vol explicar el seu testimoni a famílies senegambianes perquè donin una oportunitat a les filles
Fa un mes un golàs de Fatou Kanteh (Banyoles, 1997) va permetre al Villa-real mantenir-se a primera divisió. La jugadora de futbol femení, internacional per Gàmbia, país d’origen del seu pare, no ha tingut un camí fàcil. De petita, a l’hora del pati a l’escola de la Vila, jugava a futbol i també als carrers del seu barri, la Farga. La UE Porqueres va ser el seu primer equip com a federada. Quan veia les jugadores del Barça, es deia a si mateixa que un dia ella també seria de primera divisió. Després va venir el fitxatge per l’EDF Logronyo i l’Sporting de Huelva. Tot i l’oposició materna, ella tenia molt clar el seu camí i amb la determinació com a motor per aconseguir el que un somia, Fatou Kanteh va mantenir-se ferma en la seva fita, sense que l’afectessin ni els insults de gallimarsot ni el fet de ser una noia d’origen africà, per convertir-se en la persona que volia ser. “Quan vaig començar la mentalitat, com a dona de procedència africana, era que l’esport no era per a nosaltres. Em vaig trobar aquesta pedra en el camí. Però soc una persona constant, lluitadora i treballadora, i tenia molt clar el meu objectiu”, explicava ahir a les grades de l’estadi de futbol Miquel Coromina i Morató de Banyoles, on la pluja no va permetre que fes uns tocs amb els jugadors infantils del Banyoles que ahir a la tarda s’entrenaven.
Fatou Kanteh va participar en el projecte Futbol Net, que forma part del programa Barris 10, el qual té l’esport i l’activitat física com a eina d’integració social per a la mainada. Ara en serà l’ambaixadora, el referent femení, donant el seu testimoni. Diversos instituts del Pla de l’Estany ja s’hi han mostrat interessats. Fatou Kanteh té molt d’interès a parlar amb famílies senegambianes perquè puguin donar una oportunitat a les seves filles: “M’agradaria asseure’m a parlar amb els seus pares i explicar-los el meu cas i fer-los veure que hi ha llum al final del túnel.” El fet de residir, com a jugadora professional, fora del Pla de l’Estany farà que la seva tasca d’ambaixadora es realitzi per videoconferències, però també presencialment quan visiti Banyoles, participant en les diferents activitats de Barris 10, una manera de donar visibilitat al programa d’inclusió social, que com va remarcar la regidora d’Acció Social en funcions de l’Ajuntament, Ester Busquets, ha cridat l’atenció d’altres municipis del país.
Fatou Kanteh considera que s’ha evolucionat però que hi ha molta feina a fer encara: “Cada vegada hi ha més noies de la nostra cultura i religió a l’esport, a la universitat... S’ha de reivindicar que la dona no només serveix per estar a casa.”