Societat

ONU

Governs i exèrcits, els que més violen els drets dels nens en els conflictes

L’organisme internacional va documentar 27.180 violacions greus contra criatures el 2022

Les més repetides van ser assassinats, mutilacions, segrestos, violacions sexuals i reclutaments forçosos per lluitar

Els governs i els exèrcits regulars són els “principals perpetradors” de violacions dels drets de les criatures en els conflictes armats, segons ha denunciat aquesta setmana l’ONU en un informe en el qual recorda que aquestes violacions inclouen no només les sexuals sinó també amputacions, assassinats o bombardejos d’escoles i hospitals.

El text, elaborat per l’oficina de la Representant Especial de l’ONU per als nens en els conflictes armats, Virginia Gamba, mostra que l’any passat l’organisme va documentar 27.180 violacions greus contra 18.890 nens, de les quals 8.630 van ser assassinats i mutilacions, 3.985 segrestos, 2.880 violacions sexuals i 7.622 reclutaments forçosos per lluitar, les situacions més repetides en els diversos conflictes, que, a més, han augmentat en xifres respecte el 2021.

Les violacions sexuals inclouen també “situacions horripilants”, descriu l’informe, com violacions grupals per part de bandes, esclavitud sexual o matrimonis forçosos que, en la majoria dels casos, continuen perquè queden impunes, ja que els seus autors escapen de la persecució legal —tant nacional com internacional—, mentre que a les seves víctimes, amb molta freqüència, se les deixa “soles en el seu patiment, sense rebre cures ni justícia”. L’ONU lamenta que el seu personal no pot accedir a moltes àrees en conflicte i, per tant, les capacitats per monitoritzar disminueixen, tot i que reben peticions d’ajuda o intervenció.

Respecte als atacs a les escoles —1.163 casos el 2022— i als hospitals —647—, han augmentat un 112% i la meitat els van cometre forces governamentals. L’informe denuncia que aquests atacs es produeixen perquè grups armats, ja sigui regulars o irregulars, utilitzen aquests edificis amb finalitats militars, posant el perill nens, mestres, metges i pacients.

Entre els països en els quals s’han comès més violacions, hi ha Ucraïna, el Iemen, Etiòpia, Moçambic, Birmània, el Sudan o l’Afganistan.

Indicis d’esperança

Tot i la barbàrie descrita per l’informe, hi ha indicis d’esperança tenint en compte els acords als quals va arribar l’oficina de l’ONU amb diferents actors armats el 2022: amb els hutis del Iemen, els Mai Mai de la República Democràtica del Congo o les Forces de Mobilització Popular a l’Iraq, que serveixen d’exemple en negociacions similars que tenen lloc actualment a Etiòpia, Moçambic i Ucraïna.

“No oblidem que darrere de cada violació demostrada hi ha la vida d’un nen, amb la seva història individual”, va dir Gamba en la presentació de l’informe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins