Societat

Orriols: “No volem capgirar-ho tot, el que ja funciona continuarà”

El cartipàs preveu una única dedicació exclusiva de la batllessa, que també s’ocuparà de Seguretat i Immigració

L’alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols (Aliança Catalana), assegura en una entrevista a l’ACN que no vol posar l’Ajuntament “potes enlaire” i que donarà continuïtat a allò “que ja funciona”. Té molt present que el seu govern comença a caminar amb l’amenaça d’una moció de censura “latent” per part de la resta de partits de l’oposició. Concretament ERC, el PSC i la CUP que no van aconseguir el suport de Junts -el partit que havia governat en els 3 anteriors mandats i ara la primera força a l’oposició- per desbancar l’alcaldia a Orriols el dia de la presa de possessió. “En qualsevol moment pot passar”, diu, però assegura que estan concentrats en la gestió del dia a dia.

Amb un govern en minoria -AC va treure 6 regidors i en necessita 3 més per poder fer realitat els seus propòsits- fa uns dies ja va cridar-los a tots per fer una primera presa de contacte. “Ens hem reunit amb tots i ideològicament som molt distants, però per fer coses pel poble entenc que hi haurà col·laboració”, ha explicat, tot matisant que “potser no per part de tots, però sí amb alguna formació per poder aprovar certs projectes”. També ha avançat que vol passar a fer dues comissions informatives en comptes de quatre per “simplificar i agilitzar la burocràcia”.

El nou govern d’extrema dreta vol celebrar el ple per aprovar el cartipàs la setmana vinent, però ha avançat que només hi haurà una persona amb dedicació exclusiva -com ja passava també en l’anterior govern de Junts-, que serà ella mateixa. Orriols ha dit que ha decidit prorrogar les retribucions que tenia establertes l’anterior govern encapçalat per Jordi Munell (Junts) i ha explicat que crearà una nova regidoria de Seguretat i Immigració, que ostentarà ella mateixa. La resta de regidories seran les de Benestar Social, Família i Salut (Anna Flores); la de Comerç, Fires, Mercats, Turisme, Festes i Tradicions (Xavier Formatger); la de Cultura, Esports, Educació, Joventut i Infància (Xavier Santandreu); la d’Hisenda, Promoció Econòmica i Habitatge (Guillem Barranqueres); i la d’Administració, Medi Ambient, Paisatge, Entitats i Gent Gran (Gaspar Vinyes).

La voluntat de tancar la mesquita

En el seu discurs de presa de possessió, Orriols va dir que una de les seves prioritats seria la de tancar la mesquita de Ripoll malgrat que l’Ajuntament no té competències per clausurar un centre de culte. Aquesta mesquita és on l’imam Es Satty va radicalitzar els joves ripollesos que van cometre els atemptats del 17A fa sis anys, però des de llavors no hi ha indicis de que estiguin cometent cap il·legalitat en aquesta nova etapa. En l’entrevista amb l’ACN, però, ha dit que, de moment, han deixat el tema “sobre la taula” perquè han quedat “col·lapsats per la quotidianitat”. “Ho abordarem quan puguem”, ha dit. Amb tot, ha matisat el seu discurs inicial assegurant que ella “no ha dit mai que tancaria la mesquita, si no que faria tots el possible i iniciaria tots els tràmits legals per tancar-la”.

Austeritat

Orriols ha apuntat que seguiran una línia “d’austeritat” al capdavant del consistori i ha avançat que no volen fer equipaments nous sinó “prioritzar els que ja tenen i mantenir-los”. “Queda molt bé fer-se la foto amb grans obres, però cal fer un manteniment i si no volem apujar impostos no ens ho podem permetre”, ha dit. En aquest sentit, ha avançat que no executarà la partida pressupostària de 220.000 euros ja aprovada per l’anterior equip de govern destinada a fer una nova piscina descoberta perquè, segons diu, “la prioritat és mantenir equipaments que estan en males condicions i no fer obres noves”. Per això, ha dit que aquests diners es destinaran, entre d’altres, a “arreglar les goteres de la biblioteca, la façana de la residència d’avis o a fer actualitzacions a l’escorxador”.

D’altra banda, Orriols també ha deixat clar que no canviarà el seu discurs malgrat que ara s’ha convertit en l’alcaldessa de tots els 11.000 ripollesos. “Em dec a les persones que m’han fet confiança. No abandonaré ni les meves posicions ni el meu discurs perquè és el que ens ha conduit a governar Ripoll”, ha apuntat. També creu que les polèmiques que s’han suscitat a les xarxes socials -la darrera amb la decisió de repartir coca i fuet durant la celebració de Sant Joan i que alguns sectors van considerar que excloïa a la comunitat musulmana per incloure carn de porc- no la perjudiquen: “No crec que em perjudiquin, tot al contrari. Jo no les busco però tampoc impediré que es produeixin”.

Teixir aliances

Orriols també ha assegurat que estaria “molt orgullosa i honrada” si Aliança Catalana pogués fer el salt al Parlament. Amb tot, ha deixat clar que mentre sigui alcaldessa de Ripoll ella no es postularà com a candidata. Preguntada sobre si el partit es planteja fer coalició amb alguna altra formació com el Front Nacional de Catalunya – en l’anterior mandat va ser elegida com a regidora per aquest partit i després va sortir-ne quedant com a no adscrita- de cara a les eleccions del Parlament, Orriols ha dit que “de moment” no s’ho han plantejat però que estan “oberts a escoltar altres formacions extraparlamentàries que vulguin sumar-se al projecte”.

L’alcaldessa de la capital del Ripollès ha dit que no té “cap referent internacional ni europeu” i ha explicat que el partit que ella presideix, Aliança Catalana, es finança “únicament” amb les aportacions dels militants. Tot i això, reconeix que si acaben presentant-se a les eleccions del Parlament hauran de “replantejar” l’estratègia perquè “els costos s’incrementaran”.

Orriols també s’ha sumat a la campanya abstencionista per a les eleccions generals del 23 de juliol, ja que considera que “l’independentisme no ha de tenir representativitat a Espanya”. “Ens hem de desentendre de la metròpoli espanyola i anar cap a la Declaració Unilateral d’Independència”, defensa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona