Societat

SOCIETAT

Celia Guevara, germana del Che i activista social contra la dictadura argentina

Mor als 93 anys la familiar més propera al revolucionari més gran del segle XX

Celia Guevara de la Serna, germana del revolucionari més popular del segle XX, va morir dimecres als 93 anys a Buenos Aires. Guevara (1929) va ser arquitecta i investigadora de la Universitat de Buenos Aires, entitat que va confirmar la mort de la seva antiga professora.

Celia era la més gran dels quatre germans petits que tenia el Che, amb el qual va viure molt unida durant la infància i l’adolescència entre Buenos Aires i Còrdova, ja que només es duien un any i mig de diferència. Portava el nom de la seva mare, que també va ser una reconeguda militant d’esquerra que havia col·laborat amb els republicans durant la Guerra Civil espanyola. Abans de començar el seu periple revolucionari el Che va estudiar medicina a la universitat i Celia va seguir el camí del seu pare, enginyer civil, i es va decidir per l’arquitectura. Era una família benestant i va viatjar a Ginebra a estudis. També va interessar-se per la filosofia. De fet, la seva tesi es va basar en la relació entre la realitat urbana i la utopia.

Alguns dirigents de Cuba, on el Che és encara una institució per la seva implicació en la revolució, van lamentar la notícia. També ho va fer el president de Bolívia, Evo Morales, fervent admirador de la família Guevara. Martín Guevara, nebot del Che i de Celia, va admetre que la germana era la familiar més propera al conegut revolucionari i que no es va atrevir mai a mirar les emblemàtiques fotos del guerriller sense vida quan va ser capturat i assassinat a Bolívia.

Celia Guevara, que va treballar pel desenvolupament urbà de Buenos Aires, va estar compromesa també en diferents causes socials. Es va exiliar a Cuba el 1976 fugint del terror de l’Aliança Anticomunista Argentina –coneguda com la Triple A– i la junta militar. A l’Havana també va dirigir projectes per construir escoles a Sierra Maestra, la selva on el seu germà va desembarcar per posar el punt final a la dictadura de Batista.

També va passar llargues temporades a l’Estat espanyol, on va ser una de les veus que va denunciar les desaparicions de la dictadura del seu país. “Em sento orgullosa de ser la germana del més gran líder revolucionari de l’Amèrica Llatina, però no puc limitar-me a cultivar la memòria d’un mite”, va explicar Guevara en una entrevista el 1983 al diari argentí Perfil.

A finals dels vuitanta, amb el retorn de la democràcia a l’Argentina, es va instal·lar definitivament a Buenos Aires, on es va doctorar en ciències socials i arquitectura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Països nòrdics

Dinamarca ampliarà el dret a l’avortament fins a les 18 setmanes de gestació

barcelona
societat

El SAT Teatre Centre obre una campanya per captar socis

sant joan de les abadesses
policial

Els Mossos desplegaran la Unitat de Medi Ambient al port de Tarragona al juny

TARRAGONA
salut

El Col·legi d’Infermeres exigeix el triple de llevadores a Tarragona i l’Ebre

TARRAGONA
Infraestructures i serveis

La parada de Glòries del tramvia es posarà en servei dijous

Barcelona
estats units

Mor un segon denunciant de Boeing que havia alertat sobre problemes

barcelona
PERPINYÀ

L’EsCat rep sis projectes per optar a ajudes de 2,2 milions d’euros

PERPINYÀ
SOCIETAT

Engeguen un dispositiu de vigilància per combatre el top manta a Cambrils

Cambrils
judicial

Comença el judici a l’acusat de matar un home per segrestar una dona i violar-la

cALONGE