Societat

SOCIETAT

Xavier Mas i Prat, reconegut pediatre de vocació familiar

Mor als 89 anys un professional format a l’Hospital Clínic

El conegut pediatre i internista barceloní Xavier Mas i Prat va morir divendres, als 89 anys. Va estudiar medicina interna i pediatria a l’Hospital Clínic amb els doctors Agustí Pedro i Pons i Pere Farreras. La professió li venia de família. Els seus pares, Josep Mas i Dolors Prat, també eren pediatres i es van conèixer a la Maternitat de Barcelona. “Ambdós eren brillants. Ella va ser una de les primeres a Catalunya, es va llicenciar el 1927 i va fer el doctorat a Madrid, però només va exercir durant la Guerra Civil perquè la família subsistíssim, ja que el meu pare era al front”, va explicar el mateix Mas en una entrevista al llibre Testimonis per a la història.

Mas va començar a treballar a l’Hospital Clínic, després de compaginar la seva consulta amb l’atenció en un centre d’atenció primària. “Quan jo era petit la mortalitat infantil a Catalunya era tres vegades superior a la d’ara, una de les més baixes del món. Les malalties eruptives, com el xarampió, l’escarlatina o la rubèola, han desaparegut gràcies a les vacunes, mentre que abans les passava tothom. El que més ha canviat és el tractament dels tumors. Quan jo l’estudiava, la leucèmia era mortal, i ara el 90% dels casos se salven”, explicava el pediatre en aquesta conversa del 2004.

El metge havia estiuejat de petit a la Garrotxa, comarca que qualificava de “paradís”. En la relació de les mares i els fills era partidari de l’alletament i ja fa uns anys era molt crític amb l’atenció pública que donaven els metges a la família: “A la Seguretat Social, en deu minuts havies de diagnosticar vint persones sense conèixer-ne la història clínica a fons, i te la jugaves molt. Si coneixes l’entorn ja és una altra cosa. El barri, la família, la parella, l’escola, influeixen molt en el nen.” Un dels fets de què se sentia més orgullós dels seus anys de trajectòria era la seva relació amb les famílies: “He arribat a conèixer tres generacions d’una mateixa família. Guardo dibuixos dels nens, i quan tornen de grans amb els seus fills puc ensenyar-los-hi.”

La cerimònia de comiat va tenir lloc ahir, diumenge, al Tanatori Truyols de Sant Cugat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Habitatge

Oberta la convocatòria per accedir a 36 pisos de lloguer amb protecció oficial

Pobla de Segur

L’Aeroport de Girona-Costa Brava renova la seva oferta comercial

girona
societat

Instal·laran per primer cop un sistema que desencadena allaus de manera controlada al port de la Bonaigua

Alt àneu
societat

Una setantena d’estudiants passen la nit a l’acampada a la UB en suport a Palestina

Barcelona
societat

Els primers pisos tutelats per a gent gran a Rialp, preparats per a rebre residents

Rialp
VILABLAREIX

La quarta Gala Benèfica Giroinfant recapta 34.100 euros

VILABLAREIX
SOCIETAT

Deu anys apropant als ciutadans la recerca que es fa a la UB

BARCELONA

Fent perfums gota a gota

Tiana

Ajut d’1,7 milions d’euros per a la renovació de l’enllumenat públic

cassà de la selva