Societat

Menys víctimes mortals a les carreteres catalanes en els primers set mesos de l’any

Fins al 31 de juliol, 91 persones han perdut la vida en 80 accidents a la xarxa viària, un 9% menys

Trànsit demana extremar les precaucions a l’estiu

Des de l ’1 de gener fins al 31 de juliol, 91 persones van perdre la vida en 80 accidents a la xarxa viària catalana, el que suposa una reducció d’un 9% de víctimes mortals i d’un 12,1% dels sinistres respecte el mateix període de l’any passat, segons les dades del Servei Català de Trànsit. Les xifres són similars si es comparen amb l’any 2019, el de referència per al compliment dels objectius de reducció de la sinistralitat, i se situen en un 10% pels que fa al nombre de morts i un 15,8% pel que fa als accidents ja que es van registrar 101 víctimes mortals en un 95 sinistres.

El Servei Català del Trànsit fa una crida a la precaució i a la responsabilitat dels conductors durant el mes d’agost, quan es multipliquen els desplaçaments a causa de les vacances. En aquesta línia, segons les dades facilitades aquest dimarts, el juliol ha estat el mes que ha concentrat més morts, amb 20 morts, seguit de l’abril on es van registrar 17.

Tot i que l’AP-7, amb 8 morts, és la via que registra més sinistres mortals, de les dades es desprèn un canvi de tendència i una reducció de víctimes mortals: l’any passat en el mateix període van ser 19. D’altra banda, l’N-340, la C-17 i la C-32 han registrat 4 morts cadascuna, i a l’A-2, N-II, C-12, la C-37, la C-53 i la TV-3022 han estat tres.

Més motoristes morts

Des del passat març, Trànsit ha detectat un increment de la sinistralitat del col·lectiu de motoristes. Un total de 31 han perdut la vida al’asfalt des de l’inici de l’any, el que representa el 34% de les víctimes mortals. Suposa un increment respecte a l’any passat i al 2019 quan en van morir 26 i 30, respectivament. Formen part, amb vianants i ciclistes, del col·lectius més vulnerables a les carreteres catalanes i sumen prop de la meitat de les víctimes mortals, un 46,2%. Fins al 31 de juliol, han mort també 9 vianants i 2 ciclistes.

Pel que fa a les dades dels ferits de gravetat en accidents de trànsit a la xarxa viària, aquests primers set mesos de 2023 se n’han registrat 421, un 9,7% menys respecte el mateix període de 2019, però un 8.8% més respecte el 2022.

Més homes que dones

Vuit de cada deu de les persones que han perdut la vida han estat homes, 74 de les 91 registrades en total. La majoria eren conductors però també destaca que 7 eren vianants. També són els homes els que més resulten ferits de gravetat; suposen un 74,4%. Pel que fa a les dones, un total de 17, 8 conduïen els vehicles, 7 viatjaven com a passatgeres i 2 eren vianants. La franja d’edat que concentra més víctimes mortals és la de 45 a 54 anys, amb un total de 19, el que suposa un increment d’un 26,7% respecte fa un any.

Baixa a tres territoris

Segons les darreres dades, ha baixat la sinistralitat en 3 de les 4 demarcacions catalanes. Així, a la xarxa viària de Barcelona hi ha hagut 39 víctimes, sis menys que l’any passat. La majoria es concentren al Vallès Oriental i al Baix Llobregat. A Girona també hi ha hagut una reducció: 14 persones han perdut la vida, sis menys que al 2022 i 2 menys que el 2019. Una situació similar s’ha viscut a Tarragona. Han mort fins al 31 de juliol 24 persones, 4 menys que en el mateix període de l’any passat. L’única demarcació on no disminueix és Lleida, on s’ha registrat 14 víctimes el doble que el 2022. L’Urgell (6 morts) i la Segarra i el Segrià (3 morts respectivament) són les comarques amb més víctimes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El ple acorda l’adjudicació del contracte pel futur aparcament a “Can Rich Xiberta”

CASSÀ DE LA SELVA

Les Fires de Sant Narcís de Girona tindran lloc del 25 d’octubre al 3 de novembre

girona

Empar Moliner inaugura la Mostra del Vi de l’Empordà

FIGUERES
Societat

Protesta contra la mà dura de Castelldefels contra els manters

Castelldefels
educació

Educació crea un grup fix de substituts amb 2000 places pel curs vinent

BARCELONA
llengua

El País Valencià consuma el canvi de lleis anticatalà

barcelona

Les comarques gironines tindran 480 grups d’FP el curs vinent

GIRONA
MEDI AMBIENT

Instal·len al Pla d’Urgell dispositius per evitar electrocucions de cigonyes

Mollerussa
Educació

Expedient al director d’un institut de Tortosa per pràctiques irregulars d’estudiants

Tortosa