Societat

La crònica

Akbelen, el símbol de la lluita turca contra la desforestació

El bosc d’Akbelen ja no existeix. L’extensió verda al sud-oest de Turquia, a la província de Mugla, s’ha arrasat per construir-hi una mina de carbó a l’aire lliure per proveir les centrals tèrmiques de la zona. Fa 10 dies, quan va començar la tala, els habitants del poble del costat, d’Ikizköy, conjuntament amb activistes ecologistes i simpatitzants amb la causa, van manifestar-se contra el projecte. Des del primer dia la policia ha intentat dissuadir el moviment amb gasos lacrimògens i canons d’aigua contra els manifestants.

L’empresa encarregada de l’acció és la companyia turca Limak, que el 2014 va comprar dues centrals tèrmiques al país. El 2020 el Ministeri d’Agricultura i Silvicultura turc va donar a la companyia el permís de construir mines obertes i l’assignació de boscos per a l’explotació. Per fer-hi front, aquell mateix any els veïns van denunciar la llicència obtinguda i van demanar una cancel·lació. La resistència dels veïns va fer que l’acció se suspengués i els mateixos pagesos van decidir construir un campament comunitari per seguir controlant el bosc.

El 15 de juliol d’aquest any va ser el segon aniversari d’aquest campament, on, a part de vigilar el territori, s’hi ha celebrat varietat d’actes de conscienciació ecologista. El 24 de juliol la tala va continuar: “El projecte es reprèn després de les eleccions perquè el govern té més força, i les empreses properes al poder com Limak, també. Per aquest motiu estan utilitzant les forces de seguretat per reprimir els manifestants”, explica Bilge Seçkin, activista mediambiental.

Encara que al bosc ja no hi quedin arbres la resistència continua, detalla Nese Tuncer, membre del Comitè Ambiental d’Ikizköy i veïna de la zona: “L’àrea continua sent valuosa, ara hem d’intentar que no es transformi en una mina, serà una batalla legal i política, perquè a part de denunciar-ho posarem pressió al Ministeri de Boscos i Medi Ambient.” En les protestes, no només hi participen els veïns dels pobles del voltant, sinó que han reunit gent d’altres indrets del país com ara d’Istanbul i d’Esmirna. Un dels temes de conversa entre els manifestants és el record de Gezi, les protestes més majoritàries contra el govern del president Recep Tayyip Erdogan, que es van celebrar fa just 10 anys: “Hi ha similituds amb Gezi: la intervenció de la policia; l’activisme ecològic, perquè les dues comencen amb la defensa d’un espai verd, i el fet que són moviments polítics, al final demostren com Turquia està responent a la crisi climàtica”, hi afegeix Tuncer. L’empresa Limak és la mateixa que té la licitació per construir el nou camp del Barça. És per això que el Comitè Ambiental ha iniciat una campanya a les xarxes informant de la situació i demanant al Barça que cancel·li la licitació de la renovació a l’empresa constructora turca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins