Societat

societat

Els veïns de Gràcia s’afanyen a preparar la Festa Major

Els guarnits, que han d’estar llestos el 15 d’agost, depenen de la feina dels voluntaris

La gentrificació de la vila posa entrebancs al manteniment de la festa

Els veïns i veïnes de Gràcia s’afanyen aquests dies a preparar el guarnit dels seus respectius carrers, que hauran d’estar enllestits el dia 15 per celebrar la Festa Major de la vila, que s’allargarà fins al 21.

Les comissions de festes treballen contrarellotge per enllestir els diferents motius que decoraran els carrers, una feina que depèn de les persones voluntàries que hi dediquen hores, traça i imaginació, per bé que en molts dels carrers es pateix la manca de relleu generacional.

En declaracions a l’ACN, Lina López, presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia i participant en el carrer Lluís Vives, lamenta que “falta relleu generacional; falten mans, però hi ha l’esperança que la nit de guarnir tothom baixi i ajudi a penjar guarniments al carrer”. Aquest és un sentiment generalitzat entre les comissions, per bé que en alguns carrers, com el de Verdi, una de les artèries centrals del barri, fins i tot els “sobren mans”, com comenta Susanna Font, membre de la comissió de Verdi del Mig.

En aquest sentit, la gentrificació també implica dificultats. D’una banda, perquè moltes persones nouvingudes al barri no sols no participen de la festa sinó que fins i tot s’exclamen perquè consideren que hi ha massa soroll i molèsties durant la preparació: “No fem xivarri, sinó que mantenim viva una tradició de 200 anys”, defensa l’associació de veïns del carrer Verdi del Mig.

Per la seva banda, Roger Olmo, de la comissió Perles de Gràcia, del carrer de la Perla, apunta que “és molt difícil crear un carrer nou, perquè s’ha de votar per majoria. Tal com està el barri, cada cop més gentrificat i amb gent que no és del barri costa molt tirar endavant una tradició com aquesta i que els veïns estiguin a favor”.

Olmo subratlla que han constatat que als nous veïns “els costa molt entendre el moviment social que hi ha als carrers”, que “fa cohesió social i festa al carrer”, remarca Lina López. Per sort, hi ha casos que fan pensar en positiu. Com el de Maria Cecilia Moura, que ve de Brasil a veure la seva família i aprofita per any rere any per participar en les decoracions del carrer Lluís Vives. “M’apassiona aquesta tradició i també la de Sant Medir o Sant Jordi”, ha declarat a l’ACN.

En aquesta edició, hi haurà 23 carrers guarnits, entre els quals els centenaris Llibertat, Mozart i Verdi. El primer dedica el guarniment a l’illa de Pasqua, amb un homenatge al poble Rapa Nui. Al seu torn, els veïns de Mozart s’han inspirat en el conte Alícia en terra de meravelles, de Lewis Carroll. Finalment, Verdi del Mig també destina el guarnit a un conte, el del flautista d’Hammelin, com a crítica a la plaga de rates que pateix Barcelona. Altres motius seran els del carrer Berga, que titula Collita, el decorat d’enguany; el de Joan Blanques de Baix, inspirat en un teatre de màgia; o el de Lluís Vives, que reproduirà els minions de les pel·lícules al voltant del personatge Gru.

Arreu del barri hi haurà concerts, balls, vermuts, tallers i berenars, després del tret de sortida del pregó, enguany a càrrec d’esportistes del Club Esportiu Europa, concretament d’Andrea Porta, fins ara capitana de l’equip femení, i el seu homòleg al masculí, Àlex Cano, i celebracions per tota la vila, com correfocs, matinades de gralles i tabalers i l’esperat lliurament de premis, dijous, 17, a les sis de la tarda, a la Plaça de la Vila.

Una altra de les novetats d’aquest any és que la Fundació Festa Major de Gràcia aposta per reduir l’impacte de la festa al medi ambient amb gots reutilitzables, samarretes orgàniques i sense embolcall i augment de 5 a 12 comissions que reciclaran el 100% del seu guarnit un cop acabada la celebració



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona
AGRICULTURA

Els regants del Llobregat seran compensats per les llavors que no puguin plantar

BARCELONA
SERVEIS

Afectades l’R2 sud, R14 i R15 per un tren avariat entre Garraf i Sitges

sitges
llengua

Els centres sanitaris hauran d’atendre els usuaris en la llengua que triïn

barcelona
SOCIETAT

El Palau de Congressos torna a acollir ExpOtaku Tarragona

TARRAGONA
INFRAESTRUCTURES

Adjudicada la tercera fase de la via per a ciclistes i vianants entre Reus i Cambrils

REUS