Japó
El tifó Khanun condiciona l’aniversari de la bomba de Nagasaki
La cerimònia se celebra en un espai interior per primera vegada en 60 anys i el primer ministre no hi pot acudir per les alteracions a la mobilitat que provoca el temporal
Kishida i el secretari general de l’ONU, António Guterres, defensen un món sense armes nuclears
La ciutat japonesa de Nagasaki ha recordat aquest dimecres l’atac nuclear que la va arrasar fa avui 78 anys.
L’acte commemoratiu s’ha hagut de fer aquesta vegada a escala reduïda per una altra amenaça vinguda del cel, la tempesta tropical severa Khanun. La cerimònia se celebra habitualment a l’aire lliure, davant l’Estàtua de la Pau –a prop de l’hipocentre de l’explosió–, però l’aproximació del tifó ha obligat a traslladar-la al centre de conferències Nagasaki Dejima Messe. Ha estat la primera vegada d’ençà del 1963 que s’ha commemorat en un espai interior.
El temporal també ha provocat greus alteracions al transport aeri i ferroviari al sud-oest del japó, on desenes de milers de persones han estat evacuades. El mateix primer ministre, Fumio Kishida, no ha pogut traslladar-se a Nagasaki per aquest motiu i ha hagut d’intervenir a través d’un missatge de vídeo.
En el seu discurs, Kishida ha defensat la necessitat d’avançar en el desarmament nuclear i ha lamentat actualment “existeix certa divisió” en aquest sentit a la comunitat internacional, “en especial, per l’amenaça nuclear russa”. “Cada vegada és més difícil aconseguir un camí per a un món sense armes nuclears”, ha constatat el polític, que ha assegura que el seu país treballarà per promoure el desarmament nuclear.
També ha intervingut –telemàticament– a l’acte el secretari general de l’ONU, António Guterres, que ha subratllat que la “màxima prioritat de l’ONU és aconseguir un món sense armes nuclears”. “Hem de tenir un món lliure d’aquestes armes inhumanes”, ha dit.
El 9 d’agost de 1945, tres dies després de l’explosió d’una bomba atòmica nord-americana a Hiroshima, Nagasaki va ser víctima del segon atac nuclear de la història. La bomba Fat Man va esclatar a les 11.02 hores a uns 470 metres d’altitud, amb una detonació equivalent a 21 kilotones de TNT. L’explosió va destruir el 40 % de la ciutat i va matar unes 40.000 persones el mateix dia, a les quals seguirien desenes de milers més en els següents mesos pels efectes de la radiació.
Durant la cerimònia s’ha fet un minut de silenci a l’hora exacta de la detonació i una ofrena de flors i aigua en memòria de les víctimes, en record de les persones que van patir cremades internes i externes i que demanaven aigua desesperadament per calmar la seva agònica set.