Societat

La majoria dels punts on es convoca la campanya 'Mulla't pels rius' d'enguany no són aptes per al bany

CATALUNYA

La Xarxa per una Nova Cultura de l'Aigua (XNCA) celebra diumenge, 6 de juliol, Mulla't pels rius, l'activitat que reivindica la salut dels rius catalans i el compliment de la directiva marc de l'aigua. L'acte, que es fa a Catalunya amb connexió amb el Big Jump d'arreu d'Europa, consisteix en unes trobades en diferents punts dels rius Ter, Segre, Llobregat, Gaià, Noguera Pallaresa, Besòs i Francolí.

Les trobades consisteixen en un bany als rius com a símptoma de bona salut dels cabals i volen recordar que en molts rius les persones no s'hi poden banyar perquè no hi passa aigua o per la seva qualitat deficient. La xarxa convida tots els ciutadans a apuntar-se a la jornada.

La XNCA es manifesta en contra de la derivació dels rius per a múltiples usos, minicentrals o agrícoles, ja que això fa baixar els rius secs. Segons l'organització, derivacions com el transvasament del Ter a Barcelona i les captacions de regadiu al Segre i l'Ebre, modifiquen la qualitat i impedeixen que els gironins i els lleidatans es puguin banyar als seus rius. Tot i les gairebé 400 depuradores que existeixen al país, Nova Cultura de l'Aigua considera insuficient la recuperació dels trams fluvials que assoleixen.

La contaminació que provoca la sal de les mines de Súria i Sallent, que fa impossible la recuperació biològica del Llobregat, i els purins en concentracions massives al conreu són dues denúncies més. Finalment, la Xarxa per una Nova Cultura de l'Aigua reivindica una nova política de l'aigua per a Catalunya, en la línia de l'estalvi domèstic i industrial, la reutilització de les aigües de les depuradores i la recuperació dels aqüífers.

La majoria dels llocs on se celebra el Mulla't pels rius! d'aquest any no són aptes per al bany, i són en gran part els mateixos llocs on es va fer l'any passat. "És el símptoma d'un problema que no acabem de solucionar i que no és fàcil de solucionar", han dit els responsables de la campanya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
BARCELONA

L’Institut de formació empresarial tindrà 840 alumnes

BARCELONA
societat

Treballadors del Consorci Sant Gregori reclamen l’equiparació salarial

girona
Urbanisme

Els primers trams d’escales mecàniques reversibles a la baixada de la Glòria ja funcionen

Barcelona
ARBÚCIES

Finalitzen les obres d’urbanització del polígon Torres Pujals

ARBÚCIES

La fira Arrels de l’Escala escalfa motors amb els guardons del vi

l’escala
societat

Punts lila i una línia de bus nocturn gratuït a la festa major

Lleida
salut

L’hospital Santa Caterina incorpora la dermatologia digital

salt
Medi Ambient

Acció Climàtica contracta ramats per a prevenir incendis

calonge i sant antoni

Participació de rècord a la Fira d’Espàrrecs

Gavà