Societat

SOCIETAT

Al-Fayed, l’egipci que va acusar Elisabet II d’ordenar la mort de Lady Di i el seu fill

El magnat que va comprar Harrods mor als 94 anys després d’acumular una gran fortuna

El passat 31 d’agost va morir als 94 anys un dels personatges més coneguts a la Gran Bretanya als anys vuitanta i noranta. El magnat egipci Mohamed Al-Fayed no només va saltar a la fama per haver invertit milions de lliures en l’adquisició de grans negocis i empreses que tota la vida havien estat en mans d’empresaris i lords del país. El seu fill, que havia de ser l’hereu de la seva fortuna, Dodi Al-Fayed, va esdevenir la primera parella oficial de Lady Di després de la separació i tumultuosa relació amb el príncep de Gal·les, actual rei britànic. L’enamorament va tenir un punt final tràgic, la mort el 31 d’agost del 1997 en un xoc de cotxe en un túnel de París quan eren perseguits per un paparazzi. El posterior funeral va ser un dels grans esdeveniments de la història moderna de la monarquia britànica ja que Diana de Gal·les sempre va ser més popular i estimada pels súbdits que no pas el seu marit, fet que es va posar en evidència també en l’última temporada de la polèmica sèrie de Netflix The crown, en què precisament Mohamed Al-Fayed i Dodi en són protagonistes.

El multimilionari egipci, tot i que va fer esforços enormes per ser acceptat per l’elit econòmica britànica no se’n va sortir. A més, després de l’accident va insistir que Elisabet II estava al darrere de l’accident de París per evitar que Diana es casés amb un musulmà.

Abans que el seu fill es convertís en el gran personatge de la premsa britànica d’aquells anys, Al-Fayed ja havia comprat negocis com els magatzems Harrods, el club de futbol Fulham, de la Premier League, i l’hotel Ritz de París. El seu empori, amb tot, incloïa negocis de transports, immobiliàries, bancs, petroli i compravenda, entre d’altres. També va cultivar la seva faceta de filantrop amb una fundació que ajudava nens de la Gran Bretanya, Tailàndia i Mongòlia. Al-Fayed no va heretar la seva gran fortuna. Els seus inicis, a Alexandria, van ser humils però l’amistat que va fer amb el conegut traficant d’armes Adnan Khashoggi li van permetre un canvi de vida. Va ser conseller del soldà de Brunei als seixanta i pocs anys després es va traslladar a Londres, on va tenir problemes per assolir la nacionalitat per la investigació que es va fer de la seva adquisició de Harrods, que el 2010 va vendre a un fons d’inversió de Qatar. El 2022 Forbes va calcular que la fortuna del magnat ascendia gairebé als dos bilions de dòlars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.