Societat

Dra. Ana Wert: “L’ull gandul ha de tractar-se abans dels 8 anys per evitar que es mantingui en la vida adulta”

Tenir una bona vista durant la infància és sinònim d’una bona qualitat de vida durant aquesta etapa, ja que aquest sentit està estretament vinculat a l’aprenentatge. De fet, el 80% de la informació que ens arriba al cervell ho fa a través dels ulls. Amb motiu de la tornada al col·le, en parlem amb la Dra. Ana Wert, oftalmòloga pediàtrica de l’IMO Grup Miranza.

Precisament, quan ens referim a la salut ocular infantil, hem de tenir en compte que l’etapa que va des del naixement fins als 8 anys és la més important per al desenvolupament visual. Tal com indica la Dra. Wert: “Per això, és important que els més petits també passin revisions completes amb l’oftalmòleg periòdicament. En aquest sentit, una de les malalties dels ulls típiques de la infància, com és l’ull gandul (ambliopia), s’ha de detectar i tractar precoçment, ja que, si no, es manté durant la vida adulta.”

Una altra patologia que s’inicia molt sovint quan som nens és l’estrabisme. Es tracta de la pèrdua del paral·lelisme dels ulls, de manera que cada ull mira en una direcció, fet que provoca una evident desviació ocular, que pot ser alternant (a vegades es desvia un ull i a vegades l’altre) i en qualsevol direcció (cap a dintre, cap a fora, cap amunt o cap avall). Segons l’oftalmòloga: “En alguns casos la desviació és intermitent, però és més freqüent i evident en estats de cansament o feblesa (en un procés febril, quan es té son, al final del dia…). Aquesta circumstància pot complicar el diagnòstic però pot presentar-se en una visita amb l’oftalmòleg pediàtric.”

El tractament de l’“ull gandul” té més bons resultats visuals si s’inicia precoçment. “Això és degut al fet que durant la infància el cervell està aprenent a veure-hi i és quan més fàcilment podem ensenyar-lo a aprendre.” Pel que fa a l’estrabisme, si existeix un defecte refractiu associat, com la miopia, la hipermetropia o l’astigmatisme, el tractament indicat és la correcció òptica (ulleres o lents de contacte), que, en alguns casos, per si sola cura la patologia. “En els casos en els quals s’hagi desenvolupat una ambliopia, s’ha de recuperar la visió tapant l’ull sa amb un pegat per fer treballar més l’ull gandul. Si malgrat aquests tractaments persisteix la desviació, es duu a terme una cirurgia per reformar o afeblir els músculs oculomotors i aconseguir el paral·lelisme de tots dos ulls”, aclareix la Dra. Wert.

“Papa, mama, no m’hi veig bé”

Un altre grup d’alteracions visuals que es manifesten molt sovint des que som petits són els defectes refractius, és a dir la miopia (mala visió de lluny), la hipermetropia (mala visió pròxima) o l’astigmatisme (visió distorsionada a totes les distàncies). “En molts casos, aquests defectes es detecten a l’escola, perquè el nen es queixa que no veu bé la pissarra, per exemple, o a casa, si s’acosta molt a un llibre o a una pantalla”, explica l’oftalmòloga. No obstant això, hi ha casos en què els més petits no manifesten cap problema de vista: “Això és degut al fet que els nens no són conscients de la limitació visual que tenen, perquè sempre s’hi han vist així, i s’adapten a la seva percepció”, adverteix l’especialista. I, precisament per això, recalca: “Pel que fa a la periodicitat, aconsellem una primera revisió en el naixement i després, a partir dels tres o quatre anys, una vegada a l’any. Tot això, amb l’objectiu de detectar a temps qualsevol alteració o malaltia dels ulls que pugui posar en risc la vista dels més petits”, conclou l’oftalmòloga.

IMO Grup Miranza

Tel. 93 400 07 00

www.imo.cat

Pantalles: 3 consells per evitar problemes visuals

1. Evitar l’ús de pantalles en nens menors de 2 anys i limitar-ne l’ús a 1 hora en nens més grans d’aquesta edat (2-5 anys).

2. Seguir la “regla 20-20-20” quan fem servir pantalles: cada 20 minuts, hem d’enfocar la vista lluny de la pantalla durant 20 segons a una distància de 20 passos, que són uns 6 metres.

3. Ajustar el contrast de la pantalla: generalment, els fons de pantalla blancs amb lletres fosques solen oferir més comoditat visual, i millor amb poca brillantor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA