Societat

Societat

Enric Bartrina, arxiver, divulgador cultural i mossèn

Director i arxiver de l’Arxiu Diocesà de Solsona durant gairebé 30 anys

El mossèn i intel·lectual Enric Bartrina i Corominas va morir dissabte passat, a l’edat de 89 anys, després d’una llarga temporada amb problemes de salut.

Nascut a Gironella el 1934, era un home molt conegut en els àmbits acadèmics i populars del Solsonès i el Berguedà, i va tenir una llarga trajectòria professional i pastoral a la Catalunya central.

Va cursar els estudis eclesiàstics al seminari de Solsona; el 21 de juliol del 1957 va ser ordenat prevere, i a partir d’aquí va exercir com a rector de diverses parròquies, com ara Maçaners (1964), Guardiola de Berguedà (1971), Navès (1989) o Olius (2000). A part d’exercir les funcions religioses, va dedicar bona part de la seva vida a l’estudi de la història i el patrimoni i a la divulgació cultural. Va estar vinculat a diverses entitats culturals del Solsonès i va publicar diversos llibres, entre els quals destaca 50 homenots solsonins, on recull petits retrats de 50 grans personalitats de la comarca de Solsona, i El castell de Guardiola (1985). Durant gairebé 30 anys va ser el director i arxiver de l’Arxiu Diocesà de Solsona, i una de les accions més destacades durant la seva etapa va ser la restauració del primer llibre baptismal datat el 1565. Una restauració feta pel Centre de Béns Mobles de Catalunya, que, entre moltes altres partides de naixements, va permetre descobrir que el pintor Francesc Ribalta era de Solsona. Pintor de qui es dubtava fins i tot si era català o no.

L’any 2021 va rebre el 21è Premi Signum, atorgat pel Consell Comarcal del Solsonès, en reconeixement de la seva trajectòria en la difusió de la història, les tradicions i el patrimoni cultural de la comarca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins