Societat

Jordi Fulcarà

PATRÓ MAJOR CONFRARIA DE PESCADORS DE LLANÇÀ

“La societat no és conscient de la tasca que fem des del sector pesquer per retirar plàstics del mar”

La Confraria de Pescadors de Llançà participa activament del projecte col·lectiu Pesca Neta i enguany també ha dut a terme al seu municipi una de les jornades educatives ‘La Mar de Net’ amb l’alumnat de secundària

La de Llançà és una de les confraries amb més activitat del litoral gironí. Com definiria la situació ambiental de la seva zona de pesca?
Nosaltres, aquí dalt, no notem tant la presència de brossa i plàstics al mar, fins i tot havíem fet estudis amb biòlegs i els residus que es trobaven a la zona eren de procedència francesa. També cal tenir en compte que estem en una zona poc poblada i la tramuntana s’endú molts dels plàstics cap avall, cap al sud. Tampoc tenim la mateixa situació que altres poblacions com ara Blanes o Palamós, que tenen altres localitats pròximes i turístiques com ara Palafrugell o Platja d’Aro, o Roses, que té a tocar Empuriabrava. El fet que aquesta zona tinguem poblets més petits hi fa molt. També hi ha menys embarcacions d’esbarjo, tot fa que no en trobem tant, de plàstic, com altres confraries. Les xarxes dels arts menors venen pràcticament netes
Creu que el projecte ambiental Pesca Neta té conseqüències positives per al sector pesquer?
I tant! Val a dir que els plàstics i residus sempre els hem anat traient; el que passa és que l’altra gent no tenia consciència que els pescadors feien aquesta tasca de manera totalment altruista. Hem d’intentar visualitzar les tones perquè la gent sigui conscient que la brossa no es pot tirar al mar perquè nosaltres no l’hàgim de recollir. Un dels problemes és que a mar no es veu si hi ha molts residus; en canvi, a terra es veu ràpidament si hi ha un camp ple de plàstics o brossa.
Com caldria explicar la problemàtica dels plàstics i la brossa que arriba al mar per conscienciar la població en general?
El que fa molt interessant Pesca Neta és el fet d’ensenyar i divulgar el missatge a la mainada, però l’arbre tort costa d’adreçar [rient], amb això vull dir que difícilment convenceràs la gent més gran que ja té una mala praxi, però la feina que es fa a les escoles és molt important perquè les noves generacions ja en siguin conscients.
De fet, l’alumnat llançanenc també va formar part de les jornades educatives i divulgatives ‘La Mar de Net’. Creu que és una bona manera de fer arribar el missatge als escolars?
Trobo que estan molt bé aquestes jornades perquè ajuden a fer arribar el missatge; a més, ho veuen de primera mà, i és important. Una cosa és fer una xerrada a l’escola i l’altra és dedicar tot un dia en un espai com pot ser un teatre municipal o una casa de cultura i posar-los davant la problemàtica, amb exemples i imatges. També penso que és molt positiu que els pescadors participin de les jornades, així els alumnes poden escoltar de primera mà la seva experiència. Que vinguin al moll a veure in situ com es descarreguen 15 o 20 quilos de residus per embarcació els fa encara més conscients, i portar-los a la platja és imprescindible per transmetre el missatge de l’acció col·lectiva Pesca Neta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.