Societat

Els Vint-i-set tanquen el pacte migratori a la UE després d’anys de negociació

L’acord entre Alemanya i Itàlia desbloqueja el reglament de gestió de crisis migratòries

Després d’anys de negociació, els vint-i-set estats de la Unió Europea han tancat un acord sobre el mecanisme de Gestió de Crisis Migratòries, l’últim capítol que quedava per tancar de la reforma migratòria i d’asil. L’entesa s’ha consolidat aquest dimecres en una reunió entre els ambaixadors dels Vint-i-set, segons ha informat la presidència espanyola del Consell de la UE en un missatge a la xarxa social X –antic Twitter– recollit per l’ACN.

El text de l’acord s’utilitzarà ara com a posició comuna en les negociacions amb el Parlament Europeu, en una carpeta que els estats pretenen deixar enllestida abans que acabi la legislatura europea el juny de 2024.

La resolució, explica l’ACN, arriba després de superar les reticències d’Alemanya i Itàlia, dos països claus en la configuració d’una majoria qualificada.

El nou text acordat aquest dimecres estableix el marc legal que ha de permetre als estats membres adaptar-se a una situació de crisi en l’àmbit de l’asil i les migracions, així com al registre de les sol·licituds i als procediments d’asil en frontera. Segons ha detallat el govern espanyol, l’acord permetrà que els països que es trobin en una situació de crisi puguin sol·licitar ajudes d’altres estats.

Les mesures de suport es podran materialitzar de diferents formes, informa l’ACN. Per una banda, es permetrà que els països en situació de crisi migratòria puguin traslladar sol·licitants d’asil o de protecció internacional a altres estats de la UE. Per l’altra, es posaran en marxa el que s’anomenen compensacions de responsabilitat –per exemple que un país s’encarregui de fer tràmits burocràtics d’un altre estat membre– i s’autoritzarà ajuda financera.

La setmana passada, de fet, en el marc del Consell de Justícia i Afers Interns Alemanya ja va manifestar la seva voluntat de treballar per arribar a un acord. Itàlia, per la seva part, va desvincular-se de la posició de la majoria dels socis europeus després de mostrar-se en desacord amb les mesures de suport per a ONG de salvament marítim. Finalment, els ambaixadors han cedit a les exigències del país.

Malgrat la duresa de les negociacions, el ministre de l’Interior espanyol en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha subratllat que s’ha fet “un gran pas” en un assumpte “nuclear” per al futur de la Unió Europea. “Amb l’acord que hem assolit estem en disposició de negociar tot el Pacte de Migració i Asil amb el Parlament Europeu abans que acabi el semestre de la presidència espanyola”, ha manifestat Grande-Marlaska en declaracions recollides per l’ACN.

Crítiques de les ONG

Tot i la bona valoració de l’executiu espanyol, les ONG temen que el reglament acabi modificant de forma substancial els estàndards d’acollida de sol·licitants d’asil a la Unió. “La gent que arriba les fronteres de la UE ha de ser rebuda amb dignitat; aquest acord exposa a la gent a ser abandonada o detinguda i no pretén actuar per millorar la protecció dels sol·licitants d’asil”, apunta la directora d’Amnistia Internacional, Eve Geddie, en un comunicat recollit per l’ACN.

En aquest sentit, fa una crida que les institucions europees treballin per garantir els drets bàsics de les persones, que no s’allarguin les tramitacions de peticions i que no es normalitzin les situacions d’emergència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA