Societat

Pena mínima a un traficant amb 7 quilos de cocaïna a Garrigàs

L’Audiència de Girona conclou que el mostreig no es va fer bé i li imposa 4 anys i 2 mesos de presó per un delicte contra la salut pública

Pena mínima a un traficant de cocaïna enxampat a Garrigàs (Alt Empordà) amb més de set quilos de droga amagats a les rodes d’un cotxe d’alta gamma. La sentència de l’Audiència de Girona conclou que el mostreig de part de la cocaïna per enviar a analitzar al laboratori no es va fer bé i, per això, no pot determinar el percentatge de puresa de bona part de la droga, segons informa l’ACN. El tribunal descarta, tal com sostenia la defensa encapçalada pel lletrat Joaquim Bech de Careda, que la quantitat fos de “notòria importància” i només condemna l’acusat per la droga analitzada correctament, molt inferior a la comissada. La fiscalia sol·licitava 8 anys de presó i multa de 750.000 euros. L’Audiència li imposa 4 anys i 2 mesos i 70.000 euros de multa.

Els fets es remunten al 15 de febrer passat quan la Guàrdia Civil va aturar un vehicle a l’AP-7 al terme municipal de Garrigàs durant un control aleatori. Al cotxe, de gamma alta, hi anava l’acusat com a únic ocupant. Durant la inspecció del vehicle, els gossos detectors de narcòtics van “marcar” les rodes davanteres. A dins de la zona de pas de cada roda, els agents de l’institut armat hi van localitzar 7,785 quilos de cocaïna.

Per aquests fets, la fiscalia acusava el processat d’un delicte contra la salut pública de substàncies que causen un dany greu a la salut en quantitat de notòria importància.

L’advocat de la defensa, Joaquim Bech de Careda, va al·legar durant el judici, que es va fer a la secció quarta de l’Audiència de Girona, que el mostreig de la droga per enviar-la a analitzar al laboratori no es va fer correctament i que, per tant, només es podia condemnar el traficant per una quantitat molt inferior de cocaïna.

El lletrat va argumentar que la droga es dividia en dos grups: el primer consistent en una única tauleta (d’on van extreure una mostra de 23,2 grams per analitzar) i el segon dividit en 24 planxes (de les quals van agafar 87,3 grams de deu dels paquets, tal com marca el protocol). El resultat de l’Institut Nacional de Toxicologia va detectar una riquesa del 28,8% en la tauleta i del 77,24% en les planxes.

Mostreig mal fet

“La defensa sosté que de les 24 planxes enviades com a mostra 1 només es van analitzar 87,3 grams i que, com que es desconeix la proporció presa de cada paquet, no es pot tenir per vàlid i extrapolar el resultat de l’anàlisi als 24 paquets”, recull la sentència, de la que ha estat ponent la magistrada Mercedes Alcázar, que afegeix que “efectivament, la defensa té raó”. El tribunal subratlla que el problema en aquest cas és no es pot saber quina quantitat de droga van agafar de cadascuna de les deu plaques i que, per això, el mostreig no pot ser “representatiu de la quantitat comissada”.

“En resum, en desconèixer-se la quantitat que es va agafar de cadascuna de les deu planxes, no podem afirmar que el percentatge de riquesa del 77,2% de cocaïna estigués present a la totalitat de substància”, conclou l’Audiència. Per això, resol condemnar el processat pel paquet localitzat a una roda, 692,2 grams, i pels 87,3 grams de la mostra de les 24 planxes, que tenien un pes total de quasi 6 quilos.

La secció quarta assenyala que, finalment, la substància pura intervinguda (tenint en compte la quantitat i el percentatge de riquesa) i per la qual poden condemnar el traficant són 267,39 grams de cocaïna i que això descarta el tipus penal agreujat de “notòria importància”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre