Societat

societat

La tempesta ‘Ciaran’ colpeja amb fúria Europa

Més d’una desena de persones han mort pels estralls del temporal

Almenys catorze persones han mort a Europa per l’impacte de la tempesta Ciaran, que des de dimecres al vespre recórrer el Vell Continent i ha deixat danys milionaris per greus inundacions i vents huracanat. Aquest gegantí cicló extratropical –el més virulent dels últims temps a Europa occidental– va causar dijous dues víctimes mortals a l’Estat francès, una altra a Espanya i dues més a Flandes, a les quals aquest divendres s’ha sumat un mort a Alemanya, un altre als Països Baixos, dos més a Portugal i cinc a Itàlia, on a més hi ha quatre persones desaparegudes.

A l’Estat francès, fins a un milió de llars es van quedar dijous sense electricitat i aquest divendres encara hi havia 500.000 abonats sense subministrament. Les ràfegues de vent van batre rècords a l’Estat francès i van arrencar arbres i afectar cases i infraestructures. A Normandia i Bretanya, algunes zones han quedat literalment escombrades.

La fúria del Ciaran també ha colpejat Itàlia, sobretot la regió de la Toscana, on la situació és d’extrema gravetat. Segons ha explicat aquest divendres a les xarxes socials Eugenio Giani, president de la Toscana, les imatges que ha deixat el pas de la tempesta “són devastadores”, després de la inspecció realitzada en helicòpter sobre les zones afectades de Campi Bisenzio, Prato i Quarrata.

A Campi Bisenzio, municipi de la regió florentina on la situació és més greu i on el riu Bisenzio es va desbordar dijous en dos trams, la gent va haver d’enfilar a la nit a les teulades de les seves cases per posar-se a resguard i demanar ajuda, segons els mitjans locals.

Des de la matinada, helicòpters de Protecció Civil han estat volant per controlar la situació i els bombers han començat a evacuar a les famílies de les seves cases negades gràcies a una pausa de la pluja, però no del vent, que continua bufant amb força. Els experts de la regió de la Toscana esperen una forta crescuda del riu Arno al seu pas per Florència i Pisa, amb previsibles inundacions. Mentrestant, a Galícia, el País Basc, Cantàbria i Astúries continuaven aquest divendres en alerta vermella davant la previsió de pluges i violentes ràfegues de vent.

Per aquest cap de setmana, un altre temporal anomenat Domingos, escombrarà l’Estat espanyol i l’Estat francès, també amb forts vents i pluja.

D’altra banda, al sud Anglaterra el risc d’inundacions continua sent elevat a causa de la tempesta Ciaran, els vents de la qual de 160 quilòmetres per hora han causat ja estralls, tot i que s’ha debilitat, informen les autoritats. Es preveu que el clima extrem continuï a Escòcia i algunes zones del nord d’Anglaterra aquest cap de setmana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR
SERVEIS

Calella pagarà la neteja de grafits en parets i façanes de particulars

CALELLA

L’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles: fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic

Portu regala la Champions al Girona

Girona