Societat

JOAN PIÑA PEDEMONTE

DIRECTOR DEL TRESOR DE LA CATEDRAL DE GIRONA

“Tenim un Tresor fabulós, però encara poc conegut”

La descoberta del vitrall del segle XIII està atraient molts visitants interessats en la vitralleria
El ‘Tapís de la Creació’ és excepcional, però el ‘Beatus’ desperta molt d’interès en l’àmbit acadèmic

La cate­dral de Girona és el prin­ci­pal símbol de la ciu­tat, però la ciu­ta­da­nia és cons­ci­ent de la seva importància? Se la sent seva?
Quan el 2017 vam cele­brar el 600è ani­ver­sari de la decisió de cons­truir la nau única d’estil gòtic de la cate­dral de Girona, la més ampla del món, es van orga­nit­zar tot un seguit de pro­jec­tes i acti­vi­tats per obrir-la a la població i a les enti­tats. No és un lloc tan­cat on només es fan les acti­vi­tats que orga­nitza la mateixa cate­dral, sinó que és de la ciu­tat, i no només de Girona, de tot el bis­bat. Per tant, la seva esfera geogràfica és molt vasta. De la volun­tat d’obrir-la, en van sor­tir tot un seguit de pro­jec­tes i molts dels quals encara con­ti­nuen. Parlo, per exem­ple, de la Con­su­eta de Sant Jordi –que es con­ti­nua fent cada any–, del ball del Cor­pus, dels cas­te­llers... Tot ple­gat ha que­dat vin­cu­lat a la cate­dral, i també s’ha de dir que des de l’apa­rell tècnic posem la catifa a tota aque­lla gent que ens pro­posa acti­vi­tats, que per des­comp­tat siguin con­gru­ents amb la funció de la cate­dral.
Per tant, la cate­dral és religió i també és cul­tura...
La funció pri­mera de la cate­dral és el culte, i després té una funció secundària que també és molt impor­tant, que és la cul­tura, la custòdia i la mos­tra de tot aquest patri­moni mate­rial i imma­te­rial tan impor­tant que tenim. Hem de pen­sar que el culte també és un patri­moni. Pel que fa a la funció cul­tu­ral, té un boc gros per accep­tar tot aquest tipus de pos­si­bi­li­tats i hem tro­bat que hi ha molta gent que està oberta i que té ganes de par­ti­ci­par amb nosal­tres pro­gra­mant acti­vi­tats i pro­jec­tes. Veiem que en van sor­tint de nous des de la població, i per la nos­tra part també estem tre­ba­llant i fent esforços per com­plir aquest objec­tiu que la de Girona sigui una cate­dral oberta. Ja és un símbol impor­tant, i encara que no hi féssim res con­ti­nu­a­ria sent una icona de la ciu­tat. Però no volem que sigui una icona de por­tes tan­ca­des; el nos­tre repte és que la gent se la senti seva i que esti­gui al ser­vei de la població.
Quanta gent la visita?
La nos­tra entrada engloba la cate­dral, el claus­tre, el museu i també Sant Feliu. I tenim un altre pro­ducte –la Girona Epis­co­pal– que, a aquests espais, hi afe­geix el Palau Epis­co­pal, que és la seu del Museu d’Art. La visita sol començar a la nau, un espai sor­pre­nent en clau monu­men­tal i també per tot allò que cus­to­dia; segueix al claus­tre, que és com una mitja part més rela­xada, tot i que també per­met gau­dir d’un patri­moni romànic espec­ta­cu­lar, i després s’arriba al museu. Les visi­tes anu­als són unes 250.000, una xifra que ara, després de la pandèmia, ja estem recu­pe­rant.
Tenen dades per saber d’on venen els visi­tants?
Podem dir que una quarta part són cata­lans; un altre quart, de la resta de l’Estat espa­nyol; un altre quart són fran­ce­sos, i l’altre quart prové de la resta de països. Aquesta afluència de fran­ce­sos és lògica, perquè quan tra­ves­sen la fron­tera, després de Figue­res, Girona és el pri­mer que tro­ben. També sabem que en la majo­ria dels casos venen a Girona a veure la cate­dral, no es pre­sen­ten a la ciu­tat sense saber què hi tro­ba­ran, sinó que ja arri­ben amb aquesta intenció. I fins i tot n’hi ha que venen a veure peces con­cre­tes del Tre­sor.
Com ara qui­nes?
El top ten l’encapçalen, evi­dent­ment, el Tapís de la Cre­ació i el Bea­tus, a més del vitrall del segle XIII [que es va des­co­brir el 2019 en les tas­ques de res­tau­ració del retaule del Cor­pus Christi ubi­cat a la cape­lla de Sant Martí i Sant Fran­cesc], que hem vist que està atra­ient molts visi­tants interes­sats en la vitra­lle­ria. La vitra­lle­ria sem­pre ha estat molt impor­tant, ja que teníem vitrall del segle XIV fins al XXI, i amb la des­co­berta s’ha retro­ce­dit la cro­no­lo­gia fins al XIII. Va ser impor­tant expo­sar el vitrall des­co­bert al museu per veure’l de prop, ja que amb els vitralls ens passa que els visi­tants han de con­fiar en nosal­tres quan els expli­quem la seva importància, ja que els veuen a metres de distància.
L’apa­rició de la cate­dral en la sisena tem­po­rada de la sèrie ‘Joc de trons’ va incre­men­tar el nom­bre de visi­tes?
El que vam notar va ser més bonança turística. No sabem si era per Joc de trons, ja que als visi­tants no els fem pre­gun­tes amb tant de detall, encara que esta­ria bé poder-ho estu­diar. En qual­se­vol cas, però, sí que veiem que encara ara, cada dia hi ha grups a les esca­les en què es parla de la sèrie. És evi­dent que va ser un revul­siu per a la ciu­tat.
Pel que fa al Tre­sor, m’ima­gino que va molt més enllà del que ja hem comen­tat, el ‘Tapís de la Cre­ació’, el ‘Bea­tus’, els vitralls...
Això ho veiem sobre­tot amb els estu­dis acadèmics. Tenim gent que ve de tot Europa, dels Estats Units, del Japó... per fer recerca. També hi ha molta cir­cu­lació de peces; aquests experts en les dema­nen per a expo­si­ci­ons en dife­rents indrets, i això fa que la importància de la cate­dral de Girona –que sem­pre ha que­dat una mica ofus­cada per Bar­ce­lona– es vagi conei­xent a escala inter­na­ci­o­nal i es deixi constància que aquí cus­to­diem peces d’un valor excep­ci­o­nal.
D’aquest gran patri­moni, s’ha estu­diat tot el que s’havia d’estu­diar?
En abso­lut. Ara mateix tenim un estu­diat de la Uni­ver­si­tat Rovira i Vir­gili que està fent la tesi doc­to­ral sobre la cate­dral i la seva cons­trucció. Es van fent tro­ba­lles noves i s’estan estu­di­ant temes que his­to­ri­ogràfica­ment no havien cri­dat l’atenció abans.
Pel que fa als turis­tes, què és el que més crida l’atenció?
Dei­xant de banda el monu­ment, la peça més admi­rada és el Tapís de la Cre­ació, un bro­dat excep­ci­o­nal de finals del segle XI, tan antic que gai­rebé sem­bla un mira­cle que s’hagi con­ser­vat. Ara bé, la peça que està pro­vo­cant més inves­ti­ga­ci­ons és el Bea­tus, que reu­neix mol­tes con­di­ci­ons d’excep­ci­o­na­li­tat. Se n’han con­ser­vat molt pocs, una vin­tena, i molts estan frag­men­tats, men­tre que aquest està gai­rebé com­plet. És molt interes­sant pel que fa a estu­dis de gènere, ja que el va il·lus­trar –la paraula cor­recta seria il·lumi­nar– una dona, que el va sig­nar com a En. Sem­pre s’havia dit que la feina de copis­te­ria era dels mones­tirs mas­cu­lins i que els mones­tirs feme­nins es dedi­ca­ven als tei­xits. Però aquesta línia que sem­blava tan clara ara és una línia dis­contínua.
I què se’n sap, d’aquesta dona il·lus­tra­dora?
El Bea­tus està sig­nat pel monjo Eme­teri com a copista i per En com a il·lumi­na­dora. Gràcies a aquesta firma tenim constància de la pri­mera dona artista de la qual sabem el nom de tota la península Ibèrica. Fins i tot alguns inves­ti­ga­dors con­si­de­ren que podria ser la pri­mera cone­guda a Europa, ja que les pri­me­res referències que se’n tenien eren de la zona bizan­tina al segle XI i ella va viure al segle X. Podríem pen­sar que és una dona sen­zi­lla que té una pin­tura medi­o­cre, però s’ha valo­rat que era una gran eru­dita, que va ser capaç d’aga­far tot de tra­di­ci­ons artísti­ques del seu vol­tant –la nòrdica, la bizan­tina, la musul­mana, la seva pròpia– i va aca­bar gene­rant un estil propi. Això demos­tra que tenia una gran cul­tura, és un per­so­natge que sorprèn molt. No sabem segur si era monja o no, però en qual­se­vol cas era una per­sona de classe alta, perquè lla­vors l’edu­cació no estava a l’abast de la resta de la gent.
Quin altre focus d’interès hi detec­teu?
Sobre­tot en el cas dels turis­tes nòrdics, fran­ce­sos, ale­manys, holan­de­sos... veiem que els genera molta sor­presa la figura de sant Car­le­many. Per a ells, Car­le­many és el gran empe­ra­dor, el pare con­fi­gu­ra­dor d’Europa, i se’l sen­ten molt seu. Que a la cate­dral de Girona, per vox populi, es decidís que aquest per­so­natge seria sant els crida molt l’atenció. Que­den sor­pre­sos pel des­ple­ga­ment d’imat­ges de sant Car­le­many que hi ha des­ple­ga­des per la cate­dral, i espe­ci­al­ment l’escul­tura gòtica. Els fas­cina veure el culte a aquest per­so­natge, que segons la lle­genda va alli­be­rar Girona dels musul­mans, tot i que sabem que ell no va tre­pit­jar mai la ciu­tat, sinó que ho va fer el seu exèrcit.
Quant de temps es neces­sita per veure el museu?
Quan em fan aquesta pre­gunta, sem­pre res­ponc: “Depèn... Heu por­tat sac de dor­mir?” Ara seri­o­sa­ment, el nos­tre equip encara ara va des­co­brint coses noves, i ja fa uns quants anys que tre­ba­llem aquí. Si haguéssim d’expli­car tot el que hi ha guar­dat aquí dins, no ho aca­baríem amb una tesi doc­to­ral, ni amb dues ni amb tres. Però, en qual­se­vol cas, una visita turística per veure allò més impres­cin­di­ble reque­reix una hora i mitja o dues hores, anant molt per feina i repas­sant el monu­ment, el claus­tre i les peces més impor­tants.
Dins de la nau de la cate­dral, què és el que més emo­ci­ona els visi­tants? A banda, evi­dent­ment, de tota l’edi­fi­cació, que en si mateixa ja és espec­ta­cu­lar...
Els visi­tants cata­lans que­den emba­da­lits amb el sepul­cre de la com­tessa Ermes­senda. Tenim el tes­ti­moni més antic que es con­serva de les qua­tre bar­res cata­la­nes, és a dir, tenim una senyera feta al segle XI. Pel que fa als grups inter­na­ci­o­nals, hauríem de men­ci­o­nar la col·lecció del pres­bi­teri i l’altar major. Quan els expli­ques d’una taula que d’aquí a quinze anys com­plirà el seu mil·lenari que­den boca­ba­dats. Hem de pen­sar que és una peça de pedra que fa de taula d’altar i que fa mil anys que com­pleix aquesta funció. Quan saps que la van tocar per­so­nat­ges com la com­tessa Ermes­senda, l’abat Oliba, el bisbe Pere Roger..., t’ado­nes que aquí hi ha molta història car­re­gada en un tros de pedra. També tenim la cadira de Car­le­many, la càtedra on tots els bis­bes durant gai­rebé mil anys han anat seient com a mínim un cop per pren­dre pos­sessió del càrrec. I, evi­dent­ment, també atra­uen molt l’atenció les peces d’orfe­bre­ria, el bal­daquí, el retaule... Sabem que aquest con­junt s’ha con­ser­vat des del seu ori­gen medi­e­val. I no hi ha cap altra cate­dral que hagi con­ser­vat les peces del seu pres­bi­teri des de fa tant de temps.
Per tant, es pot dir que la cate­dral de Girona ha tin­gut sort?
Sort a mit­ges. Per exem­ple, hem de pen­sar que la com­tessa Ermes­senda va pagar un fron­tal d’or que anava davant de la taula de l’altar. Era una peça rec­tan­gu­lar que al segle XIX, durant les guer­res napoleòniques, va ser saque­jada. Hem tin­gut sort, sí, però no tota.
Final­ment, què sig­ni­fica la cate­dral giro­nina en el ter­reny espi­ri­tual?
Podríem dir que hi ha dos àmbits. D’una banda, el culte que s’hi fa: és de les poques cate­drals que encara man­te­nen la missa diària. Per tant, cada dia al matí s’hi cele­bra la missa, que es fa a la cape­lla con­ven­tual. I després tenim els actes solem­nes, que tenen lloc a la nau prin­ci­pal. Com que la cate­dral és el punt cen­tral del bis­bat, aquests actes con­gre­guen molta gent. Podem par­lar del Nadal, el Cor­pus, la Set­mana Santa... Al mateix temps, també hi ha acti­vi­tats que no són el culte habi­tual, sinó acti­vi­tat catequètica. Des de la cate­dral ofe­rim tot un pro­grama d’acti­vi­tats que tenen aquest ves­sant. De fet, sem­pre dic que qual­se­vol visita ja és en si mateixa una acti­vi­tat catequètica, perquè des del moment en què t’estan expli­cant què és aquell refe­rent religiós, quina funció tenia aquell retaule i quins per­so­nat­ges hi estan repre­sen­tats, ja t’estan fent una cate­quesi.

Un temple cultual i cultural

La catedral de Girona ofereix visites a totes les parròquies del bisbat. “Tant pot ser una visita purament patrimonial com en clau catequètica, amb la funcionalitat d’aquest valor simbòlic i representatiu de les Escriptures”, explica Joan Piña. En paral·lel, s’organitzen altres activitats culturals que potser no es consideren estrictament en aquest sentit de catequesi, però que en el fons també ho són. “Podem parlar de la Consueta de Sant Jordi, que és un espectacle, una representació teatral medieval portada avui dia al context en què habitualment es feia, que era a l’interior dels temples religiosos. Però en qualsevol cas no es pot negar que s’està explicant una història en clau de personatges sagrats. La catequesi no es fa només en una aula. També es fa a través de l’art. Quan t’estan explicant un Sant sopar, ja t’estan parlant d’aquella religió, t’estan donant claus per interpretar-la”, conclou Piña.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia