Societat

L’exalcalde, tres regidors i el secretari d’Hostalric a judici per prevaricació

L’equip de govern està acusat de sancionar a una dona per arrencar llaços grocs i pancartes independentistes al municipi

L’exalcalde d’Hostalric, Josep Antoni Frías, tres regidors del seu equip de govern i l’exsecretari del municipi han anat a judici aquest dimecres acusats de prevaricació per una sanció que van posar a una dona que arrencava llaços grocs i pancartes independentistes. Segons recull l’ACN, els fets van tenir lloc durant l’estiu del 2018, quan un grup de persones van anar de nit al municipi per retirar aquests elements.

En aquell moment, la Policia Local els va identificar i posteriorment el govern local va decidir multar-los. Ara, Frías i la resta de regidors a l’equip de govern d’aleshores han traspassat la responsabilitat al secretari, perquè asseguren que va ser ell qui va redactar i tramitar l’expedient sancionador. Tots ells s’enfronten a 12 anys d’inhabilitació. 

La matinada del 4 de juliol del 2018 un grup de vuit persones va anar a Hostalric per retirar llaços grocs i diverses pancartes independentistes. La Policia Local del municipi va enxampar el grup, que segons l'informe policial, anaven encaputxats i amb la cara tapada i portaven pals de grans dimensions per retirar les pancartes. En aquell moment, la Policia Local d'Hostalric els va enxampar en un parc infantil i veient que anaven amb la cara tapada els va identificar. El matí següent el cap de la Policia Local va enviar un correu electrònic a tots els regidors de l'equip de govern i el secretari de l'Ajuntament per informar-los dels fets. A partir d'aquí, es va decidir tramitar un expedient sancionador als membres de la banda per malmetre béns patrimonials mobles. Aquest expedient redactat pel secretari va passar per Junta de Govern Local i va ser aprovada per unanimitat. Malgrat tot, es va tirar enrere per un defecte de forma. El secretari, però, va obrir un nou expedient sancionador en aquesta ocasió per embrutar la via pública pels llaços que havien llançat a terra, malmetre béns patrimonials amb la retirada de tres pancartes i fer cas omís als requeriments de l'autoritat, perquè no havien tornat les pancartes que havien tret malgrat que els agents els hi haurien demanat. 

Ara, el cas ha arribat a l'Audiència de Girona perquè la fiscalia considera que l'exalcalde, tres regidors de l'equip de govern d'aleshores i el que era el secretari van prevaricar amb la sanció. Aquest dimecres al matí ha començat el judici a la secció Tercera. En la primera sessió del judici, l'exalcalde d'Hostalric, Josep Antoni Frias, ha declarat que es van assabentar dels fets arran del correu electrònic que va enviar el cap de la Policia Local. Frias ha detallat que mai en tota la seva trajectòria política havia rebut un correu electrònic del cap de la Policia Local alertant d'un incident similar. "És greu que en un poble on no passa mai res ens trobem amb un grup amb passamuntanyes que vol emportar-se pancartes que estan penjades", explicava l'acusat al tribunal. Per això, quan el secretari els va presentar l'expedient sancionador van confiar en el seu criteri jurídic i van aprovar-lo per unanimitat. Malgrat tot, l'exalcalde ha assegurat que no recordava haver llegit l'informe policial que avalava l'expedient. Frias i la resta de companys del govern local han coincidit en què el secretari els va mostrar una via per sancionar al grup i ells van decidir tirar-ho endavant. Un altre dels regidors acusats, Josep Coll, assegura que els fets van generar "alarma social" a Hostalric. L'aleshores regidora Rita Saurí ha explicat que van decidir aprovar la sanció en Junta de Govern Local "per evitar que tornés a passar una cosa similar".

Davant de la versió dels polítics, totes les mirades s'han concentrat en l'informe elaborat pel secretari. Carles Mitjà ha relatat que arran del correu electrònic enviat pel cap de la Policia Local d'Hostalric va llegir l'informe policial. A més, assegura que el cap del cos havia explicat que els agents havien passat por en l'actuació policial per la inferioritat numèrica que suposava ser dos agents contra vuit persones. Arran d'això, el secretari va creure que els membres de la banda havien malmès un bé patrimonial moble d'Hostalric, ja que havien "arrancat tres pancartes cedides a l'Ajuntament". Per aquest motiu, va tramitar l'expedient sancionador de 200 euros. A partir d'aquí, es va presentar als regidors de l'equip de govern i aquests van donar-hi llum verda. L'expedient es basava només en l'informe policial i això va provocar que la sanció s'hagués de tirar enrere per un defecte de forma. L'aleshores secretari ha detallat que va preferir "donar garanties jurídiques" a l'expedient i per això el va retirar.

En la declaració dels dos agents que van intervenir la matinada del 4 de juliol, els dos policies han assegurat que en cap moment es van sentir intimidats pel grup de vuit persones. Si bé és cert que admeten que hi va haver "tensió" perquè al principi no volien identificar-se, al final van aconseguir recollir els DNI de tots ells "amb mà esquerra". Els dos agents asseguren que van parar el grup, que anava amb dos vehicles, perquè els van veure encaputxats i amb la cara tapada.

Per la seva banda també ha declarat una de les persones que van sancionar pels fets d'aquella nit. En una declaració farcida de contradiccions, la dona ha explicat al tribunal que no havia sortit del cotxe i que estava a Hostalric perquè "passaven per allà", tot i que poc després ha respost que el conductor del cotxe "havia quedat" amb altres persones a la població selvatana per retirar llaços. 

El judici seguirà demà dijous amb la declaració de més testimonis. La fiscalia demana inicialment 12 anys d'inhabilitació per a càrrecs i llocs de treball públics per a cada un dels acusats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot