Societat

CULTURA POPULAR

Fomenten el paper de la dona en la preparació d’escudelles, ranxos

La Federació d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya (FERSHC) constata que només hi ha una colla amb la majoria de dones en tot Catalunya

La Federació d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya (FERSHC) vol fomentar el paper de la dona en la preparació d’aquestes menges tradicionals. Ho fa a partir de la comissió lila que es va crear l’any passat. La portaveu d’aquesta comissió, Elena Gómez, explica en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies (Acn) que la majoria de les entitats que hi hí actualment estan monopolitzades per homes i les dones pràcticament no tenen presència en les juntes directives.

Arran d’una enquesta feta a totes les entitats de la federació, en l’últim any les dones han agafat pes en associacions de Vidreres (Selva), Montmaneu (Anoia), Capmany (Alt Empordà) o Verges (Baix Empordà). Gómez ha explicat que només hi ha una colla en tot Catalunya on la majoria de persones són dones.

Històricament la dona ha tingut un paper clau en la cuina tradicional perquè al llarg de la història ha estat relegada en les tasques domèstiques. Aquest protagonisme, però, desapareix quan es tracta de colles d’escudelles, ranxos o sopes històriques. En aquesta ocasió, el paper de la dona s’ha relegat en un segon terme. Amb l’objectiu de fomentar la presència femenina i aconseguir més pes en les juntes directives, la FERSHC ha creat una comissió lila.

Aquesta treballa per conscienciar a les associacions i colles que en formen part de la importància en la paritat. L’any passat van fer una enquesta per saber quantes dones hi havia a les entitats i quin pes tenien en les juntes directives. Els resultats dels qüestionaris es van presentar en la trobada anual que fa la FERSHC i la portaveu de la comissió, Elena Gómez, creu que “molts pobles van agafar consciència de la situació”

Aquest cap de setmana se celebra la desena trobada de la federació a Vidreres. En aquestes jornades es presentaran les dades de presència femenina en les colles d’aquest any. Gómez avisa que s’ha “millorat” la situació i ja hi ha més dones en entitats de Montmaneu, Capmany, Vidreres o Verges.

Gómez ha detallat que han trobat un vídeo del 1933 mentre la colla prepara el ranxo de Vidreres. En ell hi ha més dones que en l’actualitat. Malgrat tot, la secretària de la FERSHC ha afegit que en les fotografies qui surt només són homes. “No és que tinguessin un paper més important, sinó que ja és secundari perquè fan tasques de suport”.

Per això la comissió lila vetlla perquè les dones tinguin també un paper més actiu en la preparació de les sopes. Si bé en algunes ocasions les dones s’havien limitat a servir plats o pelar verdures, la comissió vol que elles també participin més activament en la preparació de les menges tradicionals. “Volem veure més dones remenant les peroles”, ha conclòs Elena Gómez.

La federació organitzarà una xerrada i debat aquest dissabte amb la resta de colles i entitats membres per exposar els resultats de l’enquesta de presència femenina de l’últim any. L’activitat es farà en el marc de la trobada anual que fa la federació i que enguany serà a Vidreres, coincidint amb la desena edició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva