Societat

EXCLUSIÓ SOCIAL

Espanya es manté a la cua en pobresa infantil a la UE i l’OCDE

Un informe de la Unicef detecta augments “forts” en aquesta taxa en alguns dels països més rics del món

La branca estatal de l’organització considera “inacceptable” la dada i insta a no ignorar-la

Espanya obté la pitjor nota en pobresa infantil de la Unió Europea (UE) en les dades publicades aquest dimecres per l’oficina de recerca d’Unicef. L’informe, segons recull l’ACN, posa damunt la taula que alguns dels països més rics del món van experimentar augments “forts” d’aquest paràmetre entre el 2014 i el 2021.

La taxa d’Espanya es manté estable, però se situa en el 28%, fet que deixa l’Estat en el lloc 36è de 39 (tan sols per sobre del Regne Unit, Turquia i Colòmbia) en la taula de països d’alt ingrés que analitza la situació actual de la pobresa infantil i l’evolució en els últims anys.

En la taula de situació actual entre el 2019 i el 2021, Espanya se situa també en el lloc 36è, només per davant de Romania dins la UE.

Gustavo Suárez, president d’Unicef Espanya, ha considerat “inacceptable” la taxa de pobresa infantil que presenta l’Estat, i ha instat a “no desviar la mirada cap a una altra banda” davant la situació de tot menor que no tingui condicions de vida “dignes”. “Darrere d’aquestes xifres hi ha nens, nenes i adolescents que no es poden permetre menjar carn, pollastre o peix almenys un cop cada dos dies ni fruita i verdura diàriament”, ha alertat Suárez, que també ha recalcat que la pobresa infantil inclou menors vivint en “cases sense una temperatura adequada”, que no tenen la roba, el calçat o els llibres que necessiten o que no poden participar en activitats de lleure o anar de vacances un cop l’any.

Segons l’estudi d’Unicef, a finals del 2021 als països de l’OCDE i la UE “encara hi havia” més de 69 milions de nens en llars amb ingressos inferiors al 60% de la renda nacional mitjana. Polònia i Eslovènia són els països que enfronten més bé la pobresa infantil –amb una reducció de més del 30%–, mentre que alguns dels països més rics estan quedant endarrerits, com ara França o el Regne Unit.

Espanya millora lleugerament les xifres respecte al període d’inici, però ocupa el lloc 22è de 39 en el progrés de la pobresa infantil, amb una reducció “de només el 4%” entre el 2014 i el 2021.

En conjunt, els països analitzats han reduït de mitjana un 8% la pobresa infantil, és a dir, sis milions de nens menys en aquesta situació. Eslovènia i Espanya tenen nivells de renda per habitant similars, però mentre el primer té una taxa de pobresa del 10%, la del segon s’enfila al 28%, assegura Unicef.A més, és el quart més alt dels països europeus analitzats, per sobre del 20% en el període 2017-2019.

També preocupen a l’organització la taxa de privació material i severa, que el 2022 era del 10,3% i situava Espanya en el sisè lloc de la UE, empatada amb França i per sota de Romania, Bulgària, Hongria, Eslovàquia i Grècia (a Finlàndia o Eslovènia aquesta taxa està per sota del 2%) i la de privació material infantil, amb Espanya en el sisè lloc de la UE amb un 19,7%, lluny de les dades de Romania, amb un 42,5%, però també molt lluny de Finlàndia o Suècia, per sota del 4%.

L’anàlisi també posa de manifest desigualtats “enormes” en els riscos de pobresa. Així, les famílies immigrants, els nens a la comunitat gitana, els que tenen una discapacitat o els que viuen en llars amb un sol adult –specialment una dona– estan particularment exposats a la pobresa, subratlla Unicef.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona