Les infermeres es planten
Avui comença una vaga indefinida convocada pel sindicat Infermeres de Catalunya per protestar contra les condicions laborals d’un col·lectiu que se sent menyspreat per l’administració
Altres sindicats minoritaris convoquen també protestes contra l’acord laboral de l’ICS
Les infermeres han decidit dir prou i s’han plantat. El col·lectiu i també les llevadores han iniciat avui una vaga indefinida, convocada pel sindicat Infermeres de Catalunya, per protestar contra unes condicions laborals que consideren injustes. Després d’anys d’esforços i sacrificis l’últim preacord signat amb l’ICS pels sindicats majoritaris –CCOO, UGT, Metges de Catalunya i Satse– no ha satisfet les seves expectatives i ha estat la última gota que ha fet vessar el got. Coincidint amb l’inici de la vaga, que ha deixat el sistema sanitari amb els serveis mínims fixats per la Generalitat, les infermeres han celebrat una manifestació de protesta pels centre de Barcelona en la qual han particiipat centenars de professionals santiaris. La marxa ha partit des de la seu de l’ICS, a la Gran Via, i ha baixat pels carrers Pau Claris i Via Laietana per arribar a la plaça Sant Jaume. La marx ha coincidit amb un altre convocada per Infermeres de Catalunya, que ha sortit de Plaça Catalunya. Núria Guirado, presidenta d’Infermeres de Catalunya, ha resumit el malestar del col·lectiu en una frase: “Fa temps que aguantem una situació límit que tenim des d’abans de la pandèmia”.
La vaga ha estat convocada pels sindicats CATAC-CTS, CGT, SOM Sanitat, SOM Intersindical i la Intersindical. No té, però, el suport dels sindicats majoritàries, com CCOO, UGT o el Satse.
Les dues marxes s’han acabat ajuntant a Via Laietana. En el cas d’Infermeres de Catalunya, criden ja a l’aturada indefinida des d’aquest dimarts tant als centres de l’ICS i als concertats. La resta de sindicats, que agrupen diferents professionals sanitaris, han convocat vaga aquest dimarts i dimecres, però no descarten convertir l’aturada en indefinida a partir del gener.
“La vocació no justifica l’explotació”, “Vaga, vaga, l’ICS no paga” i “Fora el classisme de la sanitat” són alguns dels lemes que han cridat els manifestants o s’han pogut llegir a les pancartes.
Jesús Frías, de CATAC-CTS, ha alertat que el preacord que s’ha signat “suposa un increment salarial de misèria” per a moltes categories professionals. “Sí que volem negociar i millorar les condicions de treball però cal posar diners”, ha indicat. CATAC-CTS és el quart sindicat de la mesa, per davant de SATSE, que sí que ha signat el preacord.
Néstor Sastre, de SOM Intersindical, ha titllat el preacord de “discriminatori”, perquè hi ha categories que surten beneficiades i d’altres que no tenen pràcticament cap tipus d’increment, ha assegurat en referència als metges. “Ara és el moment de fer un cop de puny a la taula”, ha constatat. Segons Sastre, un 56% del pressupost del preacord es destina als facultatius, mentre que hi ha categories que no és un 2 o 3%. “És un menyspreu cap a la resta de categories professionals”, ha denunciat.