Societat

LEGIONARI

(1997-2023)

Mor a Ucraïna el legionari català Pau Heras

El voluntari, un jardiner de Mollet del Vallès, va viatjar al país pel seu compte seguint la crida de Zelenski

Pau Heras Mena (Mollet del Vallès, 1997), el jove legionari català que es va allistar com a voluntari per combatre a Ucraïna contra els russos, ha mort finalment als 26 anys segons va confirmar ahir el ministeri d’Exteriors espanyol. Heras va viatjar al costat d’una dotzena d’espanyols d’extrema dreta per afegir-se a grups de la mateixa ideologia de l’exèrcit ucraïnès. Va entrar al país a través de Polònia i abans d'anar a la zona de guerra va participar en camps d’entrenament internacionals prop de Lviv.

Heras, originari de Mollet del Vallès, hauria mort el dilluns a Luhansk en ser abatut per un projectil de 12 mil·límetres quan defensava un búnquer del setge rus, segons el corresponsal de “La Razón” a la zona. Els Mossos també estan investigant les circumstàncies de la seva mort i la seva família ha demanat discreció. El català va viatjar a Ucraïna després de la crida que va fer el president Zelenski a estrangers amb experiència militar per reforçar les seves línies. Abans havia combatut contra Estat Islàmic a Iraq.

Heras, jardiner de professió, va ser un dels dotze espanyols que va apuntar-se a la coneguda Legió Internacional per a la Defensa Territorial d’Ucraïna per lluitar contra Rússia. Tot i que no se li coneixen vincles amb grups d’extrema dreta espanyols, molts dels soldats estrangers que es van traslladar a Ucraïna ho van fer per motius ideològics. De fet, el govern ha hagut de lluitar contra la idea que s’ha estès que alguns grups de l’exèrcit són extremistes. El mateix Putin i el govern rus ha fet servir l’expressió “netejar de nazis” Ucraïna per justificar la invasió.

El juny del 2022 ja va morir el mallorquí Àngel Adrover, que també lluitava en les files de l’exèrcit ucraïnès sense cap experiència militar prèvia. Segons el govern ucraïnès hi ha uns vint mil soldats de més de 52 països lluitant contra Rússia. Cobren un salari no garantit d’entre dos mil i tres mil euros al mes.

També va ser víctima del conflicte la cooperant catalana de 32 anys Emma Igual-. Un atac rus va colpejar el vehicle amb el qual viatjava, juntament amb el cooperant canadenc, Antony Ihmal, que també va morir a causa de l’impacte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA
medi ambient

Denúncia a Fiscalia per la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans, a Torredembarra

Mor un home arran d’una baralla a la Barceloneta

BARCELONA

El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell torna a l’activitat

Martorell