Societat

societat

Badalona supera Terrassa i torna a ser la tercera ciutat més poblada

Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat i en tercera posició Badalona són les tres ciutats més poblades de Catalunya. Segons dades oficials del padró a 1 de gener del 2023, publicat per l’Instituto Nacional de Estadística (INE), la població té 225.957 habitants i supera així Terrassa, amb 225.277, que s’havia mantingut en tercera posició des que va avançar Badalona per primer cop el 2017.

Barcelona continua encapçalant el rànquing, amb 1.660.122 residents, seguida de l’Hospitalet de Llobregat, amb 274.455, la gran ciutat que més creix percentualment, del 3,4%. La resta de les primeres posicions del rànquing tampoc no es mouen, com tampoc les darreres.

La pugna ve de lluny

Badalona i Terrassa han mantingut una pugna per ser la tercera ciutat de Catalunya els darrers anys. La ciutat del Barcelonès havia ocupat aquesta plaça durant dècades fins que la cocapital del Vallès Occidental, que va avançar Sabadell en el quart lloc el 2007, va superar-la el 2017 per entrar al podi.

Des de llavors, els dos municipis s’han separat per menys de 1.000 habitants en tots els anys, un frec a frec que va tenir la màxima expressió en el padró de l’1 de gener del 2021, quan Terrassa va quedar per davant de Badalona per només sis habitants. En el darrer any, mentre que la ciutat egarenca ha crescut del 0,5% pel que fa a empadronats, el municipi governat per Xavier Garcia Albiol ha pujat de l’1,1%.

Sabadell continua quarta, retallant distàncies amb les altres dues ciutats metropolitanes, degut per l’increment de l’1,2% de població al llarg del 2022. A una distància significativa, Lleida és sisena un any més, amb 143.094 habitants, i Tarragona se li acosta, amb 138.262 i un increment interanual del 2,5%. Mataró, amb 129.870 habitants, es manté com la vuitena ciutat de Catalunya i per darrere la segueixen Santa Coloma de Gramenet (119.862) i Reus (108.479), que tanquen el rànquing de les deu ciutats catalanes més grans.

A l’altre extrem

A l’altre costat de la balança, Gisclareny (Berguedà) continua un any més com el poble més petit del país, i ho és ininterrompudament des del 2017. Ja ho havia estat fins al 2002, quan Sant Jaume de Frontanyà (Berguedà) va registrar menys empadronats i va ostentar el títol de municipi menys poblat durant una dècada i mitja.

Amb 27 habitants l’any 2023, Gisclareny es manté com el municipi amb menys habitants, seguit de Sant Jaume de Frontanyà, amb 29.

LES XIFRES

1,6
Els milions de residents empadronats a la ciutat de Barcelona, la més poblada
27
Els habitants residents al poble de Gisclareny, a Berguedà, que és el menys poblat de Catalunya

La barrera dels 8 milions

Aquest és l’any en que el país ha superat la barrera dels vuit milions d’habitants. La població catalana ha arribat a la xifra de 8.005.744 persones, segons les últimes dades publicades per l’Institut d’Estadística de Catalunya, l’Idescat. La xifra culmina un creixement del 10% en els darrers 15 anys, quan Catalunya acollia 7,2 milions de persones. Malgrat que la població continua augmentant de manera sostinguda, les dades fan evident la baixa natalitat; les persones en el primer any de vida eren 57.332 a principis d’any, segons Idescat. El creixement natural de la població porta anys estancat, i és negatiu des del 2018, és a dir, hi ha més defuncions que naixements. L’edat mitjana de Catalunya és de 43,3 anys, cosa que suposa un envelliment de 7 anys respecte al 1987, quan la Generalitat d’aleshores va popularitzar l’eslògan ’Som 6 milions’.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona