Societat

LLUC QUINTANA

XEF DEL RESTAURANT ESCOLA CAN XAPES I PREMI AL MILLOR CUINER SOSTENIBLE 2022 PER FÒRUM GASTRONÒMIC DE BARCELONA

“La cuina és una excusa per tractar de temes que van més enllà”

“Va començar amb la necessitat de brindar segones oportunitats als joves a través de formacions que no troben a l’hora de buscar sortides en el món dels estudis”

“El restaurant és un espai viu i el dia a dia és intens. Compaginar això amb la formació és complex, sí, però al mateix temps és molt gratificant”

Més que un restaurant
A través de l’associació AD’Iniciatives Socials, l’antic cinema de Can Xapes de Cornellà del Terri dona cabuda a una escola de formació laboral on s’aprèn el mestratge dels oficis relacionats amb l’hostaleria. Anualment, el projecte forma 30 alumnes d’entre 16 i 21 anys. Des de la seva creació, el 2018, hi han passat més de 200 joves. Un cop acabada la formació, l’equip educatiu del projecte els fa un seguiment durant un any amb la intenció de continuar-los guiant i aconsellant dins del món laboral. Avui el projecte de l’espai gastronòmic de Can Xapes està format per catorze persones: deu treballadors del restaurant i quatre persones de l’equip educatiu.
La finalitat és que s’enganxin a la vida i puguin tirar endavant amb els recursos que els oferim aquí

El restaurant Can Xapes de Cornellà del Terri va ser distingit el novembre passat amb el reconeixement Bib Gourmand de la Guia Michelin.

Què és Can Xapes?
És un restaurant escola que neix el 2018 a través de l’associació AD’Iniciatives Socials i que treballa amb joves en risc d’exclusió social. La idea és oferir un recurs formatiu laboral diferent de l’oferta existent.
Com va sorgir la idea de combinar la restauració amb un projecte d’inclusió social?
Va començar amb la necessitat de brindar segones oportunitats a aquests joves a través de formacions que a vegades no troben a l’hora de buscar sortides en el món dels estudis. Conxi Martínez, directora general d’AD’Iniciatives Socials, em va proposar obrir el local de Can Xapes i poder combinar aquesta tasca social amb la restauració. El més important del projecte era que aconseguíssim que el restaurant fos un mirall per als joves i veiessin com funciona un negoci professional des de dins.
Teníeu clar que el restaurant havia de ser cuina de qualitat?
Sí. Volíem oferir qualitat gastronòmica i, al mateix temps, lligar-ho amb tot el projecte social. És bonic, perquè trenca amb la dinàmica del restaurant. El que volem és que el motor no sigui només l’econòmic, sinó oferir un futur als joves.
Quin és el paper dels alumnes dins del projecte?
Ells venen de les vuit del matí a les dotze del migdia al restaurant, quan no està obert al públic. Durant aquestes estones, compartim coneixements amb ells, intercanviem experiències i, després, s’encarreguen de preparar-nos el dinar. Quan acaben el curs, que dura un any, intentem quedar-nos algun alumne al restaurant i a la resta els ajudem a buscar feina. Els joves que són aquí estan aprenent cuina, però alhora estan aprenent també català, competències bàsiques, treball en equip… Pensa que tenim joves que es troben en situacions molt diverses i a vegades les coses que considerem “bàsiques” no les tenen tan integrades. Per això creiem que, al cap i a la fi, la cuina ha de ser una excusa per tractar de temes que van més enllà. La finalitat és que ells s’enganxin a la vida i puguin tirar endavant amb els recursos que els anem oferint aquí.
Al novembre vau rebre la distinció Bib Gourmand de la Guia Michelin. Què suposa, aquest reconeixement?
Ha estat una gran alegria. El Bib Gourmand premia la millor qualitat-preu i per a nosaltres és un valor que sempre hem intentat conservar. És molt important que la gent que vingui aquí vegi que hi ha una feina de cuina de qualitat al darrere de Can Xapes, però sempre hem intentat oferir preus molt ajustats i alhora molt justos amb la situació econòmica que hi ha ara mateix. Per a nosaltres és un factor important de remarcar i que ens hagin donat aquest segell ens reafirma més en valors que volem continuar transmetent.
Creu que és difícil compaginar la cuina de qualitat amb el projecte social?
La veritat és que ens n’anem sortint cada any i cada cop ens mirem i ens diem: “Com ho hem fet, això?” [riu] El restaurant és un espai viu, hi passen moltes coses i el dia a dia és intens. Compaginar això amb la vida de formació és complex, sí, però al mateix temps és molt gratificant, perquè al cap d’un any veus com han crescut i tot el que han après els joves i entens que el procés té un sentit i un resultat molt gran.
Quin és el secret perquè funcioni un projecte tan singular com Can Xapes?
La implicació. Crec que el secret és que tothom que treballa aquí està molt implicat en el projecte i això és la clau de l’èxit. Tots veiem que la finalitat no només és elaborar plats bons per al restaurant, sinó també que hi hagi aquest rerefons social.
Quins reptes creu que teniu de cara al futur?
Crec que el repte és continuar millorant el dia a dia, oferir més qualitat gastronòmica i que la part social del projecte continuï tenint alumnes any rere any. Estic orgullós que en cinc anys hàgim aconseguit coses que mai m’hauria imaginat; per tant, el repte és que el projecte pugui durar molts anys més i que molts joves puguin dir que han estat a Can Xapes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA