Societat

JOCS OLÍMPICS D’HIVERN

Reaccions contràries al Ripollès davant la renúncia

El govern català ha dit prou a la cursa per organitzar els Jocs Olímpics (JO) d’hivern al Pirineu. La Generalitat ha abandonat el projecte definitivament davant l’emergència climàtica per la sequera. La reacció al territori ha estat diversa, malgrat que davant l’evidència de la sequera pocs arguments ferms s’exposen.

El vicepresident de la Unió Intersectorial i Empresarial del Ripollès, Josep Pascal, manifesta que la renúncia és una “mala notícia, tant des del punt de vista econòmic, com ecològic, com des del punt de vista social”. Es perdrà, diu, “l’oportunitat d’adequar les infraestructures del Pirineu”: “Pensem que a la vall de Camprodon encara hi ha pobles on no hi arriba la telefonia mòbil. Això demostra que el Pirineu requereix inversions importants que ens situïn en el segle XXI. Des del punt de vista ecològic, penso que també és una molt mala notícia perquè les empreses no tindran més remei que adaptar-se a aquesta nova economia que està basada en la sostenibilitat; amb la utilització dels recursos que cada cop són més escassos”. Per ell és també una mala notícia “socialment”: “Per a tot el Pirineu els JO haurien comportat moltes inversions que haurien generat llocs de treball i, per tant, més gent que es queda a viure al Pirineu i gent que hi ve; en definitiva, creixement de la població.” Pascal culpabilitza del fracàs els polítics: “És una oportunitat perduda per la mala gestió política i contaminada per la política de baix nivell.”

Una “gran decepció”

L’hoteler de la vall de Camprodon Xavier Rigat assegura que l’anunci li va generar “decepció”. “Hem deixat passar una oportunitat històrica. És la demostració més evident de la poca importància que dona la Generalitat als territoris de muntanya”, manifestava Rigat. Per ell, els Jocs eren l’oportunitat de donar un “impuls al desenvolupament econòmic de les nostres muntanyes”. Rigat assegura: “La Generalitat no inverteix al nostre territori”, i fa notar que el govern francès sí que ho fa, en canvi, a les estacions d’esquí de la Catalunya del Nord. “Són la nostra competència”, assegura.

En canvi, la consellera de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Ripollès, Chantal Pérez (ERC), creu que ha estat una bona decisió: “Ens hauria agradat que s’hagués fet algun tipus de proves dels JO al Ripollès, sobretot si s’hagués tingut en compte criteris de sostenibilitat. Vista la posició del COE i sobretot vista la situació de la sequera, plantejar de fer els JO era poc realista”. En aquest sentit, l’alcalde de Planoles, David Verge (Gent per Planoles), també creu que la renúncia ha estat una bona decisió: “D’aquí a sis anys tampoc sembla que puguem estar millor que ara. Per tant, pel que fa a consum d’aigua, els JO haurien estat un dispendi massa gros.”

El portaveu de la plataforma Salvem la Molina, Lluís Lairó, assegura que tenien l’esperança que el projecte fos una candidatura de caràcter sostenible, amb infraestructures que donessin al territori dels Pirineus la possibilitat de revitalitzar a llarg termini la vida social i econòmica de la Cerdanya per no dependre únicament del turisme. Diu que s’han anat coneixent detalls del projecte que feien pensar en la possibilitat que fos una “oportunitat extraordinària de convertir la Molina en una estació mixta d’esquí i de muntanya”. “Podien haver estat l’aliment revitalitzador de l’estació”, manifesta.

“Era un despropòsit”

El meteoròleg Jordi Zapata, coneixedor de la zona, ho té clar: “Era tot un despropòsit voler fer una cosa d’aquest gran nivell en una zona on la neu és molt insegura.” En aquest sentit, diu que la seva experiència li permet afirmar que al Pirineu Oriental el tema de la neu ha estat sempre un tema delicat: “No hi ha seguretat mai que tinguem una temporada bona. I com a molt, alguns dies bons.” A Baqueira, admet. “sí que hi ha una garantia important d’innivació. No, en canvi, al Pirineu aragonès: “Conec Candanchú i Formigal, i hi ha unes mancances terribles. A més, allà hi ha un factor que encara ho hauria complicat més: la boira. La boira és un menjaneus.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre