Societat

SOCIETAT

Troben dotze granades de la Guerra Civil en unes obres a Castellbisbal

La unitat especialitzada dels Tedax dels Mossos s’ha fet càrrec de la retirada del material

L’Ajuntament de Castellbisbal ha informat que fa uns dies es van localitzar una dotzena de granades de la Guerra Civil mentre es feien unes tasques de reforma a un habitatge del nucli urbà. La troballa es va fer en un fals sostre de l’edifici. Després de rebre l’avís, agents de la Policia Local i dels Mossos d’Esquadra es van desplaçar fins a l’immoble i un cop inspeccionada la zona es va mobilitzar a una unitat Tècnics Especialistes en Desactivació d’Artefactes explosius dels (Tedax) dels Mossos que va dur a terme una operació per a la retirada del material.

Segons consta a un expedient de declaració de béns confiscats conservat a l’Arxiu Nacional de Catalunya, l’edifici del nucli urbà on s’ha fet la troballa de les granades havia estat confiscat per la Confederació Nacional del Treball (CNT) l’any 1936, en el moment del cop estat fallit i l’inici de la Guerra Civil, essent la seu local del Sindicat d’Oficis Varis CNT probablement fins al gener de 1939.

A la fi de la Guerra Civil va passar a mans de falange (FET i de les JONS) i va acollir l’Auxilio Social. A partir del 1965 consten a l’Arxiu Municipal sol·licituds d’obres per construcció de la cuina i el lavabo per part de l’antic propietari, fet que fa pensar que és a partir d’aleshores que l’immoble va recuperar el seu ús com a habitatge.

Segons els Tedax cada any de mitjana,es fa la troballa d’un miler d’artefactes que no han explotat de l’època de la Guerra Civil a Catalunya i que van ser abandonats a coves, antics búnquers, zones boscoses, platges, camps de conreus o habitatges confiscats, com ha estat el cas d’aquesta darrera troballa a Castellbisbal.

Els cossos de seguretat recomanen no tocar ni moure objectes que puguin ser sospitosos de ser un artefacte explosiu, incendiari o pirotècnic. Tot i que per l’aspecte, pot semblar que l’objecte és molt vell, o que està trencat o rovellat, el mecanisme intern pot estar en perfectes condicions i mantenir les mateixes característiques que quan es va fabricar. Per aquest motiu, en cas de troballes d’aquest tipus, es recomana trucar immediatament al 112.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat