Societat

SOCIETAT

Neix el nadó de la segona dona trasplantada d’úter a Espanya a l’Hospital Clínic

Aquesta operació només s’ha fet al Clínic i la consideren “un canvi absolut de paradigma mèdic”

És el segon infant donat a llum fruit d’un transplantament d’aquest òrgan

El naixement del fill de la segona dona trasplantada d’úter a l’Estat ha tingut lloc a l’Hospital Clínic. L’infant es diu Manuel, va pesar 2,9 quilos i va néixer el 2 de gener passat. Tant ell com la seva mare, Maira Montes, es troben en perfecte estat de salut. La cirurgia va fer-se el 4 d’abril de 2022 gràcies a la donació de l’úter de la mare de la Maira. Aquest és el segon nadó que neix al centre sanitari fruit d’un trasplantament d’aquest òrgan després de la primera experiència el mes de març de l’any passat. El Clínic és l’únic hospital d’Espanya que ha desenvolupat aquesta mena d’operacions. En aquest nou cas, la pacient també patia la síndrome de Rokitanski, que fa que les dones neixin sense úter ni trompes de fal·lopi.

Aquesta operació s’emmarca en un projecte de recerca que involucra més de 50 professionals i que es va iniciar fa set anys. Pretén validar la viabilitat d’aquesta cirurgia amb l’aprovació de cinc trasplantaments en dones amb síndrome de Rokitanski.

Francisco Carmona, cap del servei de Ginecologia de l’Hospital Clínic ha recordat que “la Maira va estar a dins de l’úter que ara està dins seu”. Ha assegurat que aquesta és una nova “fita mèdica i científica” i “un canvi absolut de paradigma mèdic”. En aquest sentit, ha destacat “l’expertesa de l’equip de professionals que ho ha fet possible”.

Per la seva banda, Antonio Alcaraz, cap de servei d’Urologia ha ressaltat que aquest cas és tot un avenç del quan cal sentir-se’n afortunat: “Aquesta cirurgia és de les més complexes que hi ha i hem demostrat, no una, sinó dues vegades, que som capaços de fer-la amb molt bons resultats”, ha indicat.

En aquest trasplantament es va introduir alguna modificació tecnològica respecte la primera experiència. L’equip va comptar amb un exoscopi, un dispositiu que l’hospital va incorporar el 2022 i que consisteix en una lent de gran augment i alta definició d’imatge. Va ajudar a la cirurgia de banc, moment en què l’úter està fora del cos i es prepara per poder ser transferit, i en l’implant en cirurgia oberta.

L’úter és un òrgan anatòmicament molt complex. Té una xarxa de venes petites i fràgils enlloc de venes visibles i ben establertes com passa amb altres òrgans. La vascularització d’aquest òrgan es multiplica per 20 quan hi ha embaràs, però està molt poc vascularitzat quan no n’hi ha.

El primer trasplantament d’úter d’Espanya es va fer l’octubre de 2020 i el març de 2023 va néixer el Jesús, el primer nadó de l’Estat després d’un trasplantament d’aquest òrgan. El Clínic ha fet dos trasplantaments d’úter i en els dos casos ha nascut un nadó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Portu regala la Champions al Girona

Girona
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella