Societat

SOCIETAT

Recompte d’explosius de totes les guerres

Els Mossos d’Esquadra han presentat avui el mapa interactiu amb els més de 8.200 artefactes explosius localitzats pels agents dels Tedax des del 2012 arreu del territori català i pertanyents a diferents conflictes bèl·lics. Es tracta, segons els responsables de la iniciativa, “d’una aposta clara amb el compromís per la recuperació i preservació de la memòria històrica”. En aquest sentit, el material localitzat inclou peces provinents de les Guerres de Successió del segle XVII-XVIII, la invasió napoleònica o Guerra del Francès, les Carlinades i, en especial, la Guerra Civil Espanyola. En total, aquest mapa contempla 8.273 artefactes: 2.081 projectils d’artilleria, 100 bombes d’aviació, 2.110 granades de mà, 3.491 granades de morter, 26 granades de fusell, 237 espoletes, 17 bombardes, 189 coets i 6 mines. Paral·lelament, els Tedax han detonat de forma controlada 1.595 projectils d’artilleria, 82 bombes d’aviació, 1.553 granades de mà, 3.242 granades de morter, 12 granades de fusell, 223 espoletes, 184 coets, 12 bombardes i 4 mines.

Des del cos de Mossos es recorda que en cas de trobar un artefacte explosiu no s’ha de tocar ni moure del lloc on es troba en cap cas. “S’ha de trucar immediatament al 112 per tal que els especialistes del TEDAX es desplacin al lloc i facin una extracció segura ja que és extremadament perillós qualsevol tipus de manipulació”, alerten.

El cas de Castellbisbal

La darrera intervenció dels Tedax correspon al 8 de gener a Castellbisbal quan durant unes obres de millora d’un immoble es van localitzar 12 granades de mà en un fals sostre del pis. La recerca bàsica sobre l’origen dels explosius apuntava que eren granades de mà de la Guerra Civil espanyola. Gràcies a la documentació conservada en l’arxiu històric municipal es va concloure que, l’edifici, construït a principis del segle XX, era propietat d’un veí benestant que va ocupar càrrecs polítics en les gestores municipals designades pels governadors civils tant durant la dictadura de Primo de Rivera (1923-30), com durant el bienni negre (1934-36). La hipòtesi que pren més força és que aquests explosius els van amagar els anarquistes quan van veure que perdien la guerra. L’any 1939, amb l’ocupació de la població per les tropes franquistes, el pis que havia estat seu de la CNT local durant la Guerra Civil al municipi va passar a ser la seu local de la Falange.

A mitjans de la dècada dels anys 60 la família propietària de l’immoble va recuperar l’habitatge on van passar a residir fins que, a finals de l’any passat el van vendre al nou inquilí que és qui, fa dues setmanes, va trobar les granades al fals sostre. Es dóna la curiositat històrica que, durant més de 25 anys les diferents seccions del partit únic, tals com Auxilio Social, la Secció Femenina i el Frente de Juventudes van conviure sense saber-ho, amb les granades guardades a les acaballes de la Guerra Civil pels anarquistes, tot just a sobre del seu cap.

A les instal·lacions del Complex Central de Mossos d’Esquadra a Sabadell, l’àrea TEDAX-NRBQ disposa d’una sala formativa amb mostres d’objectes intervinguts durant els darrers anys. Actualment formen part de l’àrea 57 agents amb una mitjana d’edat de 48 anys



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva