Societat

societat

Pagesos i Govern es trobaran en pocs dies per negociar les reivindicacions

L’executiu accepta la interlocució amb representants de la protesta espontània més enllà de sindicats agraris que molts pagesos rebutgen com a portaveus

Les assemblees decidiran aquesta nit si tornen a casa o fan nit a Barcelona

Els milers de pagesos i ramaders que porten dos dies mobilitzats dia i nit tallant carreteres o fent una llarga marxa cap a Barcelona s’asseuran amb els representants del govern català en una taula en deu o quinze dies per debatre i negociar la cinquantena de reivindicacions del manifest que aquest vespre han presentat al president Aragonès i al conseller Mascort. Després de la trobada d’una hora al Palau de la Generalitat, el conseller d’Acció Climàtica ha confirmat que es reunirà amb els representants dels pagesos que triïn les diverses assemblees territorials tenint en compte que el moviment ha sorgit espontàniament a través de la Plataforma 6J emmirallant-se en les protestes agràries massives de França i que molts pagesos no se senten representats pels sindicats agraris com Unió de Pagesos, JARC o ASAJA.

Començant per expressar la seva comprensió pel malestar de pagesos i ramaders, el conseller Mascort ha afirmat que “el conjunt del sector primari del país ha fet sentir la seva veu aquests dos dies i la nostra obligació era rebre’ls i escoltar-los. Els preus dels productes que reben no són justos, la burocràcia els ofega, decisions que es prenen s’encallen”, reconeixia. Però afegia que aquesta nit a Palau no era ni el lloc ni l’hora d’abordar la negociació de la cinquantena de reivindicacions, per començar perquè tots els tractoristes fa dos dies que viuen dalt dels tractors i que avui han fet entre nou i dotze hores de viatge fins a Barcelona. Mascort i la desena de representants de les diverses assemblees territorials –també dirigents d’Unió de Pagesos i la Federació de Cooperatives– han acordat pactar una jornada de negociació per d’aquí deu o quinze dies.

A la sortida de la trobada, a la plaça de Sant Jaume, alguns portaveus relativament joves que havien participat a la reunió reconeixien que, a la nit i després de la llarga jornada, no era el moment d’entrar a fons en la negociació i instaven tots els pagesos a tornar als carrers on tenien aparcats els tractors per decidir en assemblees si marxaven cap a casa o esperaven a demà al matí. El Govern els ha ofert mantenir els tractors aparcats on són per passar la nit garantint només la circulació de la resta de vehicles.

Les columnes de tractors de pagesos i ramaders que han arribat a primera hora de la tarda a Barcelona són a les calçades centrals de la Diagonal fins a Passeig de Gràcia en direcció Besòs i a Gran Via al voltant de la seu del departament d’Acció Climàtica entre Balmes i Rambla de Catalunya. Són al voltant de dos mil tractor i molts més pagesos i ramaders que els han acompanyat.

Els tractoristes han fet des de la matinada una marxa, en alguns casos de dotze hores, fins a Barcelona des de Ponent, les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona, la Conca de Barberà, el Penedès, la Catalunya Central i les comarques gironines per tal de fer sentir la seva veu provocant cues quilomètriques durant tot el matí al llarg del seu recorregut per autopistes i autovies principals com l’AP-7, l’A-2 o la C-17 i afectant la fluïdesa del trànsit al centre de Barcelona durant tota la tarda fins a la nit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona