Societat

La monarquia

Com més cosins, més...

Els monàrquics italians (en queda algun entre el públic?) han perdut el seu “últim” rei. Ells el coneixien com a Víctor Manuel IV, successor d’Humbert II, però la trista realitat és una altra. Víctor Manuel era conegut com el de Savoia i encara gràcies. Parlem d’un aristòcrata vingut a menys amb una trajectòria, com a bon membre d’una casa reial europea, farcida d’escàndols, des d’acusacions d’assassinat fins a comissionista en la venda d’armes passant per tràfic de dones.

Amb un historial com aquest i amb dècades a l’exili, un dels seus grans amics no podia ser ningú més que Joan Carles I, un dels seus múltiples cosins entre els Borbons. Quina parella. Un antic membre de les cases d’Aosta i Savoia, Amadeu I, va ser rei d’Espanya tres anys (1870-1873) abans de la proclamació de la Primera República, que va ser presidida, i això és notícia, per un català, Estanislau Figueras.

Víctor Manuel va fugir del seu país el 1946 cames ajudeu-me després del triomf dels republicans en el referèndum. El seu avi havia estat un feixista declarat. Quin resultat se’n podia esperar? L’hereu espanyol també va viure anys d’ostracisme a l’estranger mentre Franco se les empescava per assegurar el futur del seu règim amb alguna fórmula que li convingués. Els dos pretendents tenien amics comuns, com el conegut Mohamed Reza Pahlevi, xa de Pèrsia, vividor, traficant d’armes i també conegut per les escandaloses festes que organitzava en un hotel a Teheran.

Víctor Manuel va ser testimoni, fins i tot, del tret que va clavar el rei espanyol al seu germà Alfonsito (14 anys) en l’exili portuguès. L’italià, més viu que ningú, va amagar la seva pròpia arma. “Si no, segur que m’acusen a mi”, explica en un recent documental que es pot veure a Netflix. “Després de l’accident va trucar Franco i va dir: «El convertiré en rei.»” Dit i fet.

Víctor Manuel també va tenir el seu propi episodi tràgic amb una arma de foc. El 1978, a Còrsega, en plena baralla, va treure la carabina i va disparar dos trets que van ferir un turista alemany, Dirk Hammer, que va acabar morint per les ferides. Va passar sis mesos a la presó. Ja de gran, l’aristòcrata, i devia fer bé, va començar a malfiar-se de Joan Carles per la manera com mirava la seva dona, l’esquiadora Marina Doria, amb qui es va casar, com ha de ser, a Las Vegas (1970). “Fins llavors havíem tingut molt bona relació, però tot va canviar.”

En retirada

Víctor Manuel era conegut per molts com el “Buda” de l’aristocràcia europea pel seu aspecte rodonet. L’any passat, quan ja no es trobava bé, tant ell com la seva dona van decidir vendre la seva fabulosa mansió als afores de Ginebra i van subhastar els objectes d’art més exclusius. Van tenir un fill, Manuel Filibert, que no ha expressat mai la seva intenció de continuar la lluita per la monarquia. De fet, Humbert II, l’últim rei italià abans del referèndum, va haver de jurar la constitució republicana del país per poder tornar-hi amb tota la seva família. És una causa més perduda que la dels tsars de Rússia.

Combat de boxa

Un dels moments més recordats de Víctor Manuel va tenir lloc a la Zarzuela en el convit que va organitzar Joan Carles I amb motiu del casament del príncep Felip amb Letícia. L’aristòcrata italià segurament va beure massa. El van fer seure, això també, massa a prop de la seva nèmesi italiana, Amadeu d’Aosta, cosí de la reina Sofia, mort el 2021. En aquells moments Amadeu, també parent de Víctor Manuel, aspirava encara a ser considerat pretendent al tron d’Itàlia. Els dos van començar a discutir, ves a saber si de la futura monarquia o de qualsevol altra banalitat, fins que el fill d’Humbert II es va abraonar, com diria el gran Josep Maria Flotats, sobre Amadeu, que indefens va rebre un cop de puny a la cara just abans que el personal de seguretat els separés.

El tresor reial

Les joies de l’antiga corona italiana estan custodiades en una caixa forta al Banc d’Itàlia. El seu valor és incalculable. Set mil brillants, dues mil perles, collars, arracades, diademes i peces de gran luxe que van portar no només els membres de la família, sinó també reis, reines, prínceps i princeses de tot Europa. La família de Víctor Manuel va portar el govern als tribunals per recuperar unes peces que alimentarien generacions i generacions de familiars. En l’acte de lliurament de les joies al banc es va escriure que hi quedaven dipositades, però mai ha quedat clar qui tindria dret a recuperar-les. L’Estat? La República? Els hereus dels Savoia? Dormen el son dels justos, de moment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.