Societat

GIRONA

Pla de xoc del Consorci d’Aigües Costa Brava contra la sequera

El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona inverteix 4,5 milions d’euros en un “pla de xoc” per fer front a la sequera si no hi ha episodis de pluja importants abans de l’estiu. Els 47 municipis que formen part del consorci estan en situació d’emergència. Entre tots tenen una ocupació censada de 300.000 persones, però al pic de l’estiu en poden arribar a acollir fins a un milió.

Ja fa un any que el consorci va convocar una comissió per dissenyar les actuacions necessàries per garantir l’aigua de boca. En total, s’invertiran 4,5 milions d’euros en nou actuacions que han d’estar enllestides durant el primer semestre de l’any. Es tracta de recuperar pous abandonats, obrir-ne de nous, lluitar contra les fugues i millora els tractaments per garantir la qualitat de l’aigua.

Una de les actuacions ja executades és la construcció d’un pou a Gualta, que ha tingut un cost de 220.000 euros. Aquest punt de captació depèn de l’aqüífer del Baix-Ter, que té un bon nivell de reserva per garantir l’aigua de l’antiga Mancomunitat de Palafrugell, Begur, Pals, Regencós i Torrent. Amb tot, aquests municipis també han de complir les restriccions decretades per la situació d’emergència perquè estan connectats a la xarxa del Ter-Pasteral.

El director del consorci, Jordi Agustí, va explicar que a Cadaqués s’ha recuperat l’antic abastament del pou de la Gallinera, que feia 35 anys que estava en desús perquè el municipi va connectar-se a la xarxa que ve de l’embassament de Darnius-Boadella. A Colera i Portbou s’impermeabilitzaran dos dipòsits vells per evitar fuites.

L’actuació més important, amb gairebé 2,7 milions d’euros d’inversió, és la “bateria de pous” que s’obriran com a captació d’emergència a l’entorn d’Empuriabrava, en una zona de la part baixa de la Muga propera al mar. El consorci preveu que aquesta aigua tindrà “una certa salinitat”, i per aquest motiu s’hi farà un tractament d’osmosi. Si s’activa aquest recurs, l’aigua perdria potabilitat per salinitat i no seria recomanable per beure, tot i que no hi hauria cap perill en cas d’ingesta ocasional. Microbiològicament l’aigua continuaria sent potable i apta per a la resta d’usos domèstics. És el que ja va passar al Port de la Selva l’estiu passat, on l’aigua es va restringir per a les persones grans, els lactants i els hipertensos.

La reducció de la quantitat d’aigua també provoca una baixada de la seva qualitat. Per garantir que l’aigua continuï sent apta per al consum humà, el consorci instal·larà equips de dosificació de carbó actiu en pols a les plantes de Torrent (115.000 euros), Empuriabrava (150.000 euros) i Montfullà (305.000 euros).

Per acabar, el consorci treballa per digitalitzar i automatitzar els sistemes de control dels cabals. A través del seguiment telemàtic es poden detectar fuites i altres incidències i actuar en conseqüència. Es farà als abastaments de la Mar d’Amunt (200.000 euros) i a la xarxa de l’antiga Mancomunitat de Palafrugell (92.500 euros).

El consorci també treballa en l’escenari posterior a l’estiu amb el projecte d’una planta pilot a Roses per purificar l’aigua provinent de les depuradores i tornar-la a injectar als aqüífers. Es tracta de fer el cicle complet per evitar que l’aigua dolça acabi al mar. Aquest model de planta ja funciona en llocs amb poca pluja, com Califòrnia. Tindrà un cost d’1 milió d’euros i estarà 18 mesos en període de proves per garantir que l’aigua és potable, abans que es posi en funcionament.

Miquel Noguer, president del consorci, va recordar que l’ens té 17 depuradores, 14 de les quals aboquen aigua dolça al mar. En molts casos es fa servir aigua regenerada per netejar la via pública o fins i tot com a reg, però amb aquesta purificació es limitarà al màxim l’abocament d’aigua dolça al mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona