Societat

Unió Europea

La UE investiga TikTok per possible violació de les normes de protecció a menors

Brussel·les ha obert un procediment formal contra la xarxa social per comprovar si compleix la normativa sobre accés a dades, gestió de risc, disseny addictiu i contingut nociu

La Comissió Europea ha obert una investigació formal a TikTok per possibles incompliments en les obligacions de protecció de menors, transparència en publicitat, accés a dades i gestió de riscos i continguts nocius. En un comunicat publicat aquest dilluns, el comissari europeu de Mercat Interior i Indústria, Thierry Breton, informa de l’inici d’aquest procés, que arriba després d’una anàlisi preliminar de cinc mesos, un període en què Brussel·les va estudiar un informe presentat per la popular plataforma xinesa de vídeos curts i les respostes de la companyia a diverses consultes de l’executiu comunitari.

La investigació s’anuncia després que la Comissió de Protecció de Dades d’Irlanda multés la plataforma amb 354 milions d’euros el setembre passat per haver infringit les normes de tractament de dades i privacitat dels menors fixades en la Directiva General de Protecció de Dades de la UE.

En el cas europeu, les indagacions se centraran en quatre àrees: la forma en la qual TikTok avalua i redueix els riscos sistemàtics; compliment de les normes sobre la protecció de la privacitat i seguretat dels menors d’edat; emissió de publicitat “segura”, i mesures per augmentar la transparència.

Es tracta de la segona investigació d’aquest tipus que impulsa la Comissió Europea sota la llei de serveis digitals, després d’una indagatòria similar oberta el desembre passat contra la xarxa social X, adquirida per Elon Musk a final del 2022, per presumptes infraccions de les sobre moderació de continguts i transparència, arran d’unes publicacions relacionades amb l’atac de Hamàs a Israel del passat 7 d’octubre.

La llei de serveis digitats que la UE va aprovar l’any passat obliga les grans plataformes d’internet a garantir que els seus sistemes algorítmics no mostrin contingut perjudicial per als usuaris i, concretament, Brussel·les vol analitzar fins a quin punt la plataforma xinesa de vídeos curts genera addiccions.

Recentment, l’Ajuntament de Nova York va presentar una demanda contra les cinc grans plataformes digitals, entre elles TikTok per “alimentar la crisi de salut mental juvenil”. La denúncia manté que les tecnològiques manipules i creen addicció intencionadament entre els menors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La monarquia

El rei parla ‘baléà’

RESIDUS

Ultimàtum de la concessionària de Solius pel deute: diu que el 15 de maig plega

LLAGOSTERA / sANTA CRISTINA
ENDOGASTRONOMIA

Vins del Priorat i el Montsant, a la Fira del Vi de Falset i als cellers

FALSET
BANYOLES

Els veïns reclamen l’ús públic dels jardins del monestir

banyoles
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona