Societat

Les meduses podrien picar enguany 20.000 persones

Societat

Una pàgina d'internet centralitzarà a partir de la setmana vinent tota la informació recollida a Catalunya sobre la presència de meduses i les accions preventives per reduir-ne l'impacte sobre la població. La web del Projecte Medusa estarà coordinada per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), amb l'assessorament d'especialistes de l'Institut de Ciències del Mar (ICM), i mostrarà les dades actualitzades per la tripulació de les 52 embarcacions de vigilància de les platges, una avioneta i els 14 inspectors de l'ACA. També aportaran dades sistemàticament els ajuntaments costaners i els equips de salvament i socorrisme.

El sistema dissenyat per l'ACA i l'ICM permetrà aquest mateix estiu la participació de voluntaris en la recollida de dades sobre albiraments de meduses, segons ha explicat Mariona de Torres, cap de la unitat d'aigües marines de l'ACA. El nou servei es podrà consultar des de la web de l'ACA: http://mediambient.gencat.cat.

Seguiment permanent
Josep Maria Gili, investigador de l'ICM, indica que les dades recollides fins ara indiquen que ens trobem en "un any normal" pel que fa a la presència de meduses a les platges catalanes. Entre novembre i març d'aquest any s'han estudiat uns 40 albiraments de grups massius de meduses.

Entre maig i juliol s'han registrat arribades esporàdiques de meduses, que han afectat principalment la Costa Brava, mentre que durant les últimes setmanes han estat més afectades les platges de l'àrea de Barcelona i el Maresme.

Tot i que de moment no s'han registrat invasions alarmants, Josep Maria Gili calcula que la temporada pot acabar com l'any passat, amb "unes 20.000 persones ateses per picades de meduses". L'expert detalla que aquesta xifra es refereix només a les persones que donen avís als equips de socorrisme o atenció mèdica i que, en realitat, "la xifra de banyistes que en un any com aquest pateixen una picada de medusa fàcilment pot ser del doble", és a dir, d'unes 40.000 persones l'any.

Mariona de Torres destaca que aquest estiu és similar al de l'any passat i, de moment, la presència de meduses a les platges, "és menor que en les quatre temporades anteriors".

"Catalunya, i puntualment el Mar Menor, a Múrcia, són les úniques zones de la Península on no es continua de forma seriosa l'estudi i vigilància de les meduses", indica Gili. De fet, el pla pilot de vigilància anunciat l'any passat a bombo i platerets pel ministeri de Medi Ambient no ha tingut continuïtat aquest estiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.