Societat

Societat

Aval a la instal·lació de càmeres als taxis per “prevenir” agressions

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades diu que “podria ser lícit” si la gravació s’activa pel conductor en “situacions de perill”

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (Apdcat) avala instal·lar càmeres dins dels taxis per “prevenir i, si es cau perseguir” agressions sempre i quan la gravació “s’activi per la persona conductora en situacions de perill”. En un dictamen, l’organisme que dirigeix Meritxell Borràs assegura que “podria ser lícit a l’empara de l’interès legítim” la instal·lació de dispositius de gravar dins dels cotxes per prevenir les conductes delictives. El document recull que “és pública i notòria la situació d’inseguretat que pateix el sector del taxi”. De fet, el col·lectiu ha reclamat reiteradament mesures, entre les que es troba la instal·lació de càmeres, per millorar la seguretat. Tot i l’aval, l’ens demana que les dades no es conservin més d’un mes però recomanen que s’eliminin cada dia si no hi ha conductes delictives. En aquest cas, les imatges s’han de posar a disposició de l’autoritat 72 hores després. A més, posa de manifest que cal informar als usuaris amb un “cartell informatiu” del tractament que es faria de les dades. En el document, com recull l’ACN, es detalla que la gravació no s’hauria de fer de manera “sistemàtica i continuada” sinó que s’hauria de poder activar per part del conductor “davant una situació de perill real” perquè “seria menys intrusiu en els drets de les persones usuàries i més respectuós amb les expectatives de privacitat dels usuaris del servei”. A més, s’exclou l’ús del sistema com a possible control laboral.

L’Apdcat remarca que “la videovigilància pot ser legítima si és necessària per a complir la finalitat de l’interès legítim”, un fet que “no s’aplica de manera automàtica sinó que és necessari fer una ponderació” en funció dels fets. En el cas del taxi, han de “poder demostrar i documentar” que la finalitat és “perseguir agressions i altres conductes delictives”. Les dades captades, però no podran ser “excessives” i hauran de limitar-se a la “finalitat determinada” per la qual es volen gravar i acreditar que “no hi ha cap altra mesura més idònia”. Segons apunta l’ens en el dictamen, una via per a avalar l’ús de càmeres és que es regulés via una modificació de la Llei del taxi.

La instal·lació de càmeres als taxis és una de les reivindicacions del col·lectiu que ha denunciat en nombroses ocasions situacions d’inseguretat. En aquest sentit, Élite Taxi ho ha reclamat en diverses ocasions raonant que ha estat una solució efectiva on s’ha anat aprovant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona