Societat

tradicions

Súria, capital de les caramelles

Deu colles han cantat a la ciutat del Bages aquest Diumenge de Pasqua

Súria s’ha consolidat com la capital catalana de les caramelles amb la participació d’una desena de colles aquest 2024 i que ha aplegat, aquest Diumenge de Pasqua, al voltant d’un miler de caramellaires. Enguany s’ha afegit a la llista la colla gran del Foment Cultural, que són persones “que no tenen fills a la juvenil però volen seguir ballant”, han explicat els membres de la colla juvenil d’aquest grup, Marc Peramiquel i Maria Alba Castro a l’agència ACN. Han precisat que l’última incorporació, fa més de deu anys, va ser la de la Coral Sòrissons. Per això, Peramiquel i Castro presumeixen de la “bona salut” d’aquesta tradició al poble i que és “la festa major no oficial” de la localitat, que aquest cap de setmana ha viscut els actes centrals.

Els balls de bastons, els trabucaires, el cant i la dansa s’han repartit pels diferents racons de la població bagenca. En total, 10 grups distribuïts per Súria i que s’han trobat a la plaça Sant Joan del municipi per acabar la festa. Enguany, han sortit als carrers les colles del Tro Gros, La Llanterna, infantil, juvenil i grans del Foment Cultural, grans de l’Agrupació Sardanista, infantil de l’Agrupació Sardanista, Altatxu, Altatxets i Coral Sòrissons.

Tot plegat, ha reunit prop d’un miler de caramellaires de totes les edats. Peramiquel remarca com “s’ha involucrat” la gent en els últims anys i que ha possibilitat aquest creixement. En aquest sentit, apunta a la presència del jovent “pel fet que les caramelles es vinculin a una festa i no es vegin com la part tradicional de sortir i ballar”. Alhora, ambdós caramellaires recorden que les cançons han canviat el repertori amb versions que poden ser de temes actuals.

“És una festa que es viu des de molt petit, no es concep Setmana Santa sense fer caramelles”, assenyala Castro, i recalca el que va “més enllà”, ja que s’han de fer assajos i preparatius per participar en aquest esdeveniment. Per això, al seu parer, és “la festa major no oficial” de la població, “la setmana més maca” per viure a Súria.

El municipi s’ha vestit de gala amb banderoles als balcons per fer notar que el poble acull aquest esdeveniment i la ciutadania s’ha passejat amb mocadors al coll. La programació va començar dijous amb el lliurament de cintes commemoratives i la Passada Caramellaire pel nucli urbà i acabarà aquest diumenge a la nit amb un sopar i música.

Les caramelles de Súria es remunten al segle XVI i la Generalitat les va incloure en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Està considerada com la més gran de Catalunya per aquesta antiguitat i el nombre de persones que congrega.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA
medi ambient

Denúncia a Fiscalia per la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans, a Torredembarra

Mor un home arran d’una baralla a la Barceloneta

BARCELONA

El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell torna a l’activitat

Martorell