Societat

Albert Adrià obre una gelateria a la Rambla

El xef del restaurant Enigma de Barcelona obrirà Gellato Collection a tocar de la botiga de Torrons Vicens, amb què col·labora

Farà gelats d’autor, de temporada amb fruites del moment, els clàssics de xocolata i vainilla i d’alcohol, per a adults

“Volem investigar, però, alhora, posarem en valor la nostra filosofia, la feina feta durant quasi 40 anys”

Al número 134 de la Rambla, en un local contigu a la botiga museu de Torrons Vicens, al costat del que havia estat el teatre Club Capitol, el xef del restaurant Enigma, d’una estrella Michelin, Albert Adrià, que és el segon millor xef del món segons el rànquing The Best Chef Awards, obrirà una gelateria. Es dirà Gelato Collection. “Barcelona ja era una ciutat de cafeteries, però ara se n’estan obrint més i també, molts brunchs, cocteleries, pizzeries, hamburgueseries, pastisseries i gelateries. Feia molts anys que no s’obrien pastisseries, i ara se n’obren. I fa un temps hi va haver l’eclosió dels forns de pa bo”, explica el xef, que manté que “una de les maneres de ser efectiu és l’especialització”. En aquest sentit, afirma que Barcelona està agafant un nivell molt alt en totes aquestes especialitats: “Ara mateix, a Barcelona hi ha un nivell impressionant, i si parlem de gelateries, és veritat que cada vegada n’hi ha més, però també cada vegada són millors.” De fet, també s’obrirà una gelateria (italiana, en aquest cas) al local on fins fa poc hi havia hagut el mític bar Brusi, al carrer Llibreteria, on feien la millor tripa de Barcelona.

Com se li va acudir a Albert Adrià obrir una gelateria? “Durant la pandèmia, el meu pastisser, l’Alfredo[Machado], va treballar en una de les marques més importants de gelateria. En aquell moment, estàvem com estàvem, i la gent es buscava la vida. Però quan vam sortir de la pandèmia i ja de nou al restaurant, un dia vaig dir a l’Alfredo que fes uns quants de gelats per menjar-nos-els nosaltres. En va començar a fer i... Buf! Que bons! De seguida, li vaig dir que havíem de muntar una gelateria”, explica. Però, un cop acabada la pandèmia, Adrià va haver de dedicar-se, sobretot, a arrencar de nou l’Enigma i admet que, pràcticament, van “haver de començar de zero”.

Fa poc, les coses van canviar. “Ara que al restaurant ens estan anant molt bé les coses, un dia, parlant amb l’amic Àngel Velasco, de Torrons Vicens, amb qui col·laboro des de fa molt, vam tocar el tema dels gelats. Em va dir que a la botiga que té a la Rambla va demanar –i té– un permís de gelateria, perquè ja en fa i en ven a la fàbrica d’Agramunt. Va demanar el permís per si un dia el necessitava.” I puntualitza: “I a més del permís, té un espai. Això va ser clau per acabar-me de decidir”, diu el cuiner, que confia en les dots de venda del seu amic Velasco, “perquè obrir una gelateria i que funcioni no és tan fàcil com pot semblar”.

Fa deu anys que Albert Adrià col·labora amb Torrons Vicens, amb què va trencar amb tot el que s’havia fet fins aleshores amb l’innovador torró de gintònic. Després, vindria un altre torró insòlit, el de patates fregides Lay’s Gourmet. I així amb desenes de gustos. “Aquest any, n’he fet un de nata i nous, que era el preferit de la meva mare, i un altre de mandarina i iuzu, un cítric japonès que sembla una llimona i que aquí també es cultiva”, explica. També farà gustos innovadors a la seva gelateria –que obrirà, en principi, a mitjans del mes de juny– i vol convertir el gelat en un plaer que es mengi tot l’any, com ha passat ja amb els torrons.

“Volem fer com un banc de receptes de gelats, i començarem amb les més tradicionals. De fet, ja n’estem treballant moltes”, explica Adrià, que diu que agruparan els gustos en quatre famílies. La primera família seran els clàssics, com ara els gelats amb vainilla (“estem treballant en una base blanca i una base groga, per fer amb rovell d’ou”), xocolata, festuc (“estem provant un gelat de festucs sense torrar, que queda molt fresc, i un altre de torrat”) i maduixa. Després, hi ha els gelats i sorbets de temporada, amb fruites i herbes del moment (“un sorbet de figa i un gelat de fulla de figuera”). Una tercera categoria seran els gelats d’autor (cita creacions amb rosa, litxi i gerd). Una última categoria serà la de gelats per a adults, que seran amb alcohol, a l’estil dels seus còctels. A la gelateria, hi haurà una vintena de gelats, que aniran variant. “Volem investigar. Jo sempre he intentat anar una mica més enllà, però, alhora, posarem en valor la nostra filosofia, la feina feta durant quasi 40 anys.”

L’Enigma, una joia a l’Eixample

Albert Adrià (format a El Bulli amb el seu germà Ferran) pràcticament viu al restaurant Enigma, d’una estrella Michelin. Té ple cada dia, amb clients de casa i molts turistes, que ja venen a Barcelona amb la intenció de conèixer la seva gastronomia. Està molt content de com va les coses, després de passar-ho malament durant la pandèmia. “L’equip de l’Enigma el formem seixanta persones que treballem moltes hores per servir, cada vespre, a quaranta clients”, explica. Cada dia –“i partint de zero”– fan més de 1.200 elaboracions, perquè el menú degustació té 32 plats. “El menú degustació és el que hem vist que funciona”, diu el xef, que treballa “per agradar als clients i tenir ple”, i reconeix que tots els premis, comentaris i reconeixements que li puguin fer o haver fet –i el prestigi que va obtenir amb anteriors projectes i, sobretot, amb Tickets– “són benvinguts”. Després de Setmana Santa, han ampliat l’espai de la cuina per a una nova pastisseria: “Ara, tenim una oferta millor i podem emplatar millor”, assenyala. L’Enigma té una imatge futurista, amb cortines blanquinoses translúcides que fan de parets i formen espais on hi ha les cuines i els menjadors, i el sostre és com un núvol flotant. L’espai el va dissenyar RCR Arquitectes (premi Pritzker 2017).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona

La Universitat de Vic – UCC investeix l’artista i poeta Perejaume doctor honoris

VIC
societat

Els firaires es queixen que la Copa Amèrica els impedeix ser a la festa major de la Barceloneta

BARCELONA
societat

Recuperen dos gossos amb signes de desnutrició i ferides

platja d’aro
Societat

Mor als 56 anys l’activista veïnal barceloní, Pere Nieto