Societat

Vilafant rep Rafael Sala, el soldat republicà afusellat i trobat a Paterna

Les restes del soldat republicà Rafael Sala Grau, veí de Vilafant, afussellat i ara trobat a Paterna, han passat avui per la població, camí de Valence, al departament de la Drôme, a l’estat francès on serà enterrat definitivament el 2 de maig. El rajoler vilafantenc Rafael Sala Grau ha estat desaparegut durant més de 80 anys. El van afussellar el 1940 i el seu cos va quedar a la fossa 126 de Paterna juntament amb 243 persones més.

Avui aquest matí s’ha fet al Racó del Trull, a pocs metres d’on residia l’any 1940, un acte d’homenatge i de restabliment de la memòria històrica en què han intervingut moltes de les persones que han participat en les investigacions i que han fet possible que finalment s’hagi pogut recuperar i identificar el cos seu cos i que ara podrà reposar junt amb els seus.

En l’acte d’avui han pres la paraula els historiadors Èric Ferrer, Josep Murlà, Alfons Romero i l’alcaldessa Montse de la Llave. També hi ha intervingut l’escriptora Pilar Francesc qui va suggerir la pista de consultar l’Institut d’Estadística de França, clau perquè les investigacions reeixissin. També hi havia el forense Narcís Bardalet que va ser l’encarregat de fer les proves d’ADN per identificar Sala i que ha destacat la importància de les tècniques que permeten identificar persones desaparegudes.

Explicava l’alcaldessa Montse de la Llave que l’acte ens “permet trencar un silenci, i recuperar de l’oblit la història d’un dels nostres veïns”. “Sense conèixer el nostre passat -ha afegit- no hi ha futur, per això és important la gran tasca que han fet totes les persones que han treballat per aconseguir restablir aquesta part de la nostra història». També ha intervingut en l’acte la senadora i exalcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys, durant la qual es va iniciar la recerca. «Sense haver conegut la història d’en Rafael, ens hauríem perdut una part de la història del nostre poble”, ha assegurat Cantenys. Josep Murlà ha citat Montserrat Roig: “Si hi ha un acte d’amor, aquest acte és la memòria”. Alfons Romero assegurava que aquest serà un acte que “guardarem, de ben segur en el nostre cor” i Eric Ferrer, per la seva banda, ha expressat l’orgull d’haver participat en la recerca. També ha estat present en l’acte Marciano Cardava que ha participat també en la cerca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona

La Universitat de Vic – UCC investeix l’artista i poeta Perejaume doctor honoris

VIC
societat

Els firaires es queixen que la Copa Amèrica els impedeix ser a la festa major de la Barceloneta

BARCELONA
societat

Recuperen dos gossos amb signes de desnutrició i ferides

platja d’aro
Societat

Mor als 56 anys l’activista veïnal barceloní, Pere Nieto