Societat

L’Ajuntament aprova inicialment la zona de baixes emissions

L’Ajuntament de Girona ha aprovat inicialment el projecte de la zona de baixes emissions (ZBE). Aquest document contempla que tots els vehicles domiciliats a la ciutat, independentment de l’etiqueta ambiental que tinguin, puguin circular pel centre. En canvi, es restringirà la circulació per aquesta zona, de dilluns a divendres laborables, de 7 a 20 h, a aquells vehicles que no compleixen els requisits mínims ambientals i que no paguen l’impost de circulació a Girona. Aquesta és la conclusió a què s’ha arribat després del procés participat que es va portar a terme el 2022 i amb les dades de qualitat de l’aire i de reducció de la circulació sobre la taula.

La millora de la qualitat de l’aire és un dels motius principals pels quals la Llei estatal de canvi climàtic i transició energètica obliga a tenir una ZBE definida a tots els municipis de més de 50.000 habitants. Girona, amb una població de més de 100.000 habitants, està obligada a implantar aquesta zona.

Aquest dilluns s’ha publicat al Butlletí Oficial de la Província (BOP) l’anunci d’aprovació inicial de la ZBE, igual que en el tauler d’anuncis de l’Ajuntament de Girona, on també hi ha el projecte per tal que la ciutadania el pugui consultar. El període per formular al·legacions serà del 23 d’abril al 4 de juny, ambdós inclosos. La primera quinzena de maig es convocarà la Taula de Mobilitat per explicar el projecte. Després de l’aprovació definitiva, s’haurà d’aprovar per Ple l’ordenança de la ZBE.

A Girona, a la zona de baixes emissions es restringirà la circulació als vehicles que no compleixen amb els requisits mínims ambientals, és a dir, sense etiqueta ambiental, amb l’excepció d’aquells que paguen l’impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM) a Girona en el moment d’aprovació de l’ordenança. A més, també hi podran circular els vehicles dedicats al transport de persones amb mobilitat reduïda, i amb malalties i discapacitats que els condicionen l’ús del transport públic; els d’emergència i essencials, i els que tinguin matrícula estrangera i compleixin els requisits ambientals.

Cal destacar, a més, que hi podran accedir tots els vehicles de fora de Girona i sense etiqueta ambiental fins a un màxim de 24 vegades l’any; també els que facin activitats o serveis singulars; els que transportin persones que requereixin tractament mèdic periòdic; els dels tallers mecànics; els que siguin necessaris per treballar i a més que li manquin 5 anys per assolir l’edat legal de jubilació o acrediti la compra d’un vehicle de motor nou que compleixi els requisits per l’accés a la ZBE, i els que tinguin una autorització municipal específica per prestar serveis en activitats singulars o en esdeveniments extraordinaris a la via pública.

La ciutadania haurà de sol·licitar les exempcions i autoritzacions a través d’una web centralitzada per l’ATM de Barcelona que donarà servei a tots els municipis de manera centralitzada.

Amb la seva implantació es calcula que es reduiran un 16,4% les emissions de NO2 a l’any i hi haurà 15.264 desplaçaments menys al dia.

Delimitació de la zona

La zona on s’aplicarà aquesta mesura engloba des del parc de la Devesa fins al carrer d’Emili Grahit i des del carrer del Riu Güell fins al carrer del Carme i el Barri Vell. Tanmateix, es garantirà el desplaçament al centre a peu, en bicicleta o transport públic. Queden fora de l’àrea els grans aparcaments com els del pavelló de Fontajau, la rotonda de Pedret, el carrer d’Emili Grahit (on hi ha l’aparcament municipal) i el parc del Migdia.

Es tracta d’un total de 1,93 km2 que representa el 14,6% del total sòl urbà del municipi. S’ha seleccionat aquesta zona, ja que és on les dades de qualitat ambiental no són tan bones i on hi ha més moviment de persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

Una tercera sentència tomba la ‘superilla’ de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona

La Universitat de Vic – UCC investeix l’artista i poeta Perejaume doctor honoris

VIC
societat

Els firaires es queixen que la Copa Amèrica els impedeix ser a la festa major de la Barceloneta

BARCELONA
societat

Recuperen dos gossos amb signes de desnutrició i ferides

platja d’aro
Societat

Mor als 56 anys l’activista veïnal barceloní, Pere Nieto

societat

Restauren 4 barraques de vinya i més de 100 metres de murs de pedra seca al Bages en un programa de reinserció laboral

MANRESA
Països nòrdics

Dinamarca ampliarà el dret a l’avortament fins a les 18 setmanes de gestació

barcelona
societat

El SAT Teatre Centre obre una campanya per captar socis

sant joan de les abadesses
policial

Els Mossos desplegaran la Unitat de Medi Ambient al port de Tarragona al juny

TARRAGONA