Olot
Els sants tornen a la façana de Sant Esteve
La façana de Sant Esteve d’Olot recuperarà les imatges del tres patrons de la ciutat –el sant titular del temple, santa Sabina i sant Valentí– després de molts anys de projectes que no s’han acabat de materialitzar. L’associació cultural Amics de Sant Esteve i del Santuari del Tura lidera aquest projecte, conjuntament amb el Bisbat de Girona i amb l’assessorament del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat. El primer que es restituirà serà sant Esteve i es farà al llarg d’aquest any. De fet, la reposició no tenia sentit que s’hagués fet abans de les obres de rehabilitació de la façana (2020).
Els tres sants originals van ser destruïts durant la Guerra Civil espanyola i només se’n conserven alguns fragments al museu parroquial. Ni aquests fragments ni la baixa qualitat de les poques fotografies de l’època que es conserven fan possible una reproducció de les figures. Per això, l’entitat ha escollit tres escultors olotins per crear les noves escultures, cosa que es pot dur a terme gràcies a la implicació de les respectives famílies, perquè tots tres són morts. El sant Esteve de la mènsula central es farà a partir d’un model que l’escultor Joan Ferrer havia fet en fang i en miniatura dues per a cada sant, perquè, de petit, va veure com les enderrocaven, cosa que el va marcar. Santa Sabina serà d’un original de l’escultor Manel Traité que es conserva al taller l’imatgeria religiosa L’Art Cristià, i sant Valentí, de Modest Fluvià, a partir d’un model de l’església de la Pinya. Precisament, L’Art Cristià serà l’encarregat de reproduir les escultures amb una material que imita d’una forma molt real la pedra i, a més, és molt més resistent a la intempèrie i pesa poc.
La responsable dels recursos pedagògics i conservadora del patrimoni de l’associació, Carme Grau, ha explicat que la reposició dels tres sants completa el sentit arquitectònic i simbòlic original de la façana d’estil barroc tardà, que segueix, però, els paràmetre de la Contrareforma. Segons ella, és un cant al martiri: tots tres sants van ser màrtirs, estava esquitxada de vermell, hi ha vuit columnes símbol del baptisme de sang... A més, remarca la coherència dels tres escultors escollits, perquè representen diversos estils: el més clàssic de Ferrer, el més contemporani de Fluvià i el més abarrocat de Traité. L’entitat treballa en una campanya popular per finançar el projecte, que consolidarà El Triangle Sacre, l’oferta turística que dona valor al patrimoni cultural i religiós d’Olot i la nova visita guiada sobre el Barroc.