Societat

societat

El Claustre de la UB aprova la moció de suport a Palestina

El resultat ha estat de 59 vots a favor, 23 en contra i 37 abstencions

El claustre de la Universitat de Barcelona (UB) ha aprovat avui una moció de suport a Palestina en què exigeix al seu Consell de Govern que trenqui totes les relacions institucionals i acadèmiques amb centres, instituts de recerca, empreses i altres institucions d’Israel fins que aturi el “genocidi”. El resultat de la votació de la moció ha estat de 59 vots a favor, 23 en contra i 37 abstencions.

Segons ha informat la UB, la investigadora predoctoral en formació Adriana Nadal Matosas ha estat l’encarregada d’exposar davant del Claustre el text de la moció. El document que s’ha aprovat denuncia els atacs d’Israel contra la població palestina de Gaza, inclosa la comunitat acadèmica, i recorda que entre els principis de les universitats públiques hi ha la defensa dels drets humans, la cultura de la pau, el ple desenvolupament de l’ésser humà i l’educació en valors.

La moció planteja sis punts concrets: l’exigència d’un alto el foc; el reconeixement que “l’ocupació colonial i l’apartheid que practica l’Estat d’Israel són les causes estructurals el conflicte”; el trencament de tota relació institucional o acadèmica amb universitats, instituts de recerca, empreses i altres institucions israelianes; el compromís perquè la Universitat no faci cap acte o omissió que contribueixi a l’ocupació israeliana; la creació d’una comissió d’investigació sobre possibles relacions institucionals entre la Universitat i entitats que no compleixen el dret internacional humanitari, i l’exigència als governs d’Espanya i de la Generalitat que tallin les relacions amb l’Estat d’Israel.

Tal com estableix el marc normatiu de la LOSU, un cop debatuda en el Claustre, la moció s’eleva a l’equip de direcció i al Consell de Govern per a la seva consideració.

Després de la votació, el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, ha assegurat que “la Universitat de Barcelona no pot romandre indiferent davant del que està passant a Palestina” i ha recordat que la resposta ha de ser tant humanitària com de compromís acadèmic. Guàrdia ha remarcat la línia d’actuació que ha seguit l’equip de govern des de l’inici del conflicte: “Compromís acadèmic amb la comunitat universitària palestina, rebuig frontal i denúncia constat de l’agressió, i manteniment de les activitats de suport que tant la CRUE, com l’ACUP, la Fundació Solidaritat UB i la mateixa Universitat estan desenvolupant a la zona”. En aquest sentit, ha apostat per anar un pas més enllà i, prenent com a referència el precedent del conflicte a l’Iraq, ha posat la Universitat al servei dels estudiants per tal d’elevar la reflexió sobre les implicacions d’aquest conflicte. “Tenim l’obligació acadèmica, també el compromís i l’objectiu d’ajudar a tenir més elements de judici” davant d’un desafiament com aquest. “No serem còmplices de cap vulneració de drets humans”, ha finalitzat el rector.

Estudiants implicats en l’acampada en solidaritat amb Palestina han celebrat la moció aprovada pel claustre de la universitat. “És una gran passa endavant en la lluita en solidaritat amb el poble palestí a les universitats”, ha afirmat en declaracions als mitjans Pablo Castilla, membre del comitè estudiantil en solidaritat amb el poble palestí, poc després de conèixer el resultat de la votació. Castilla ha reconegut que estan molt emocionats i ha exigit ara al rectorat que convoqui el Consell de Govern per fer efectives les mesures que recull la moció. Segons ha defensat, l’acampada a la universitat continua, ja que va “molt més enllà de la moció”.

La protesta, ha recordat, és pacífica i no té cap intenció d’interferir en la jornada del 12-M. De fet, els activistes criden a “omplir la facultat” de suport al poble palestí abans de diumenge i manté que la protesta no interferirà en la votació. Justament per això, ha avançat, no entendrien que fos reprimida. “Demanem al rectorat que si veritablement defensa els drets humans s’oposi a tota mena de desallotjament a la universitat”, ha indicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]