Societat

OCi

La Fira d’Abril ignora la SGAE i no paga els drets d’autor

La Fira d’Abril de Catalunya, certamen lúdic i cultural, amb una forta presència del fet musical, que se celebra cada any al recinte del Fòrum de Barcelona, no paga els corresponents drets d’autor a la Societat General d’Autors (SGAE).

La fira, organitzada per la Fecac, la federació que agrupa les entitats culturals andaluses a Catalunya, ha arribat aquest any a la 51a edició amb un muntatge entre els dies 26 d’abril i 5 de maig amb 51 casetes, entre associacions, germandats, espais de restauració i partits polítics (PP, VOX i PSC).

Els drets d’autor s’han d’abonar a la societat d’autors, ja sigui en concepte d’actuacions en viu o per l’ús de música enllaunada, circumstància que en cap cas es compleix a la Fira d’Abril de Catalunya. La SGAE no ha percebut mai cap ingrés provinent de la Fecac, tot i que ja porta més de mig segle en funcionament.

La voluntat de la SGAE és posar fi a aquesta situació irregular. Tot i això, la regularització dels impagats acumulats històricament només es podrà reclamar dels últims cinc anys. De moment, es desconeix a quina quantitat podria ascendir la reclamació que s’acabarà fent per aquest concepte.

El pagament dels drets d’autor en cas de música en viu funciona amb una comunicació dels organitzadors a la SGAE en què han de detallar el repertori que s’ha interpretat. Això és clau perquè després s’abonen els drets als autors dels temes. En cas de música enllaunada, cal una llicència i el pagament s’estableix segons els barems de metres quadrats. La mitjana és que un local de 60 metres quadrats, tipus bar, pagui uns 100 euros al mes per aquest concepte a la SGAE.

La situació irregular de la Fira d’Abril de Catalunya per l’impagament dels drets d’autor de la música que es fa servir en el certamen contrasta amb la de la fira de Sevilla, on sí que es paga.

Des de la Fecac es reconeix l’impagament, a la vegada que s’assegura que no els consta cap litigi amb la SGAE i que tampoc han rebut cap comunicació d’aquesta entitat. En tot cas, consideren que el pagament dels drets d’autor s’hauria de separar i que la Fecac només hauria d’assumir els de la seva caseta i la de les joventuts de l’organització, mentre que la resta de casetes i els firaires haurien de pagar la part que els toca.

Des de l’entitat andalusista s’assegura que com a mínim els darrers últims deu anys, corresponents a la presidència de Daniel Salinero, cap responsable de la SGAE s’hi ha posat en contacte per la qüestió dels drets, versió discrepant de la de la societat d’autors.

La celebració de la Fira d’Abril de Catalunya d’aquest any s’ha fet després que el seu president, Daniel Salinero, rebés de mans de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, la medalla d’or de l’Ajuntament concedida el 2023 per acord unànime del plenari. Com altres anys, la presència de polítics a la fira del 2024 ha estat una constant, amb Pere Aragonès el dia de la inauguració i la visita sorpresa i estrella de Pedro Sánchez, amb Salvador Illa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Primer atac d’os aquesta primavera a un ramat d’ovelles i cabres a la Val d’Aran

Naut Aran
societat

L’acampada de la UB en suport a Palestina posarà fi a la protesta demà

Barcelona
tribunals

La noia que va perdre un ull per un projectil de foam recorre l’arxiu

barcelona

L’hospital implementa la micropigmentació de l’arèola i del mugró

palamós
societat

Mollet incorpora nova senyalització als passos de vianants per a infants amb TEA

Mollet del Vallès
societat

Nova aturada no programada de la central nuclear d’Ascó I

Ascó

Pepita Perich tanca una etapa liderant la Fundació Ramon Noguera

girona
Societat

L’aparició de restes romanes obliga a replantejar la construcció de 300 habitatges a Tarragona

Tarragona

El Banc dels Aliments atén un 3,3% menys de persones vulnerables

GIRONA