Societat

40.000 tones de fruita i 3.000 de peix per Nadal

Consum

40.000 tones de fruita fresca i 3.000 tones de peix i marisc. Aques­tes són les quan­ti­tats que pre­veu ven­dre Mer­ca­barna aques­tes fes­tes de Nadal. El Mer­cat Cen­tral de Frui­tes i Hor­ta­lis­ses i el Mer­cat Cen­tral del Peix de Mer­ca­ba­rana con­fir­men que, una vegada més, aquest any les pre­ferències dels con­su­mi­dors es decan­ta­ran per l'exo­tisme en la fruita i el clas­si­cisme en el peix i el marisc.

És a dir, pinya gold (la Del Monte), els lit­xis, els man­gos i el plàtan baby colombià, per un cantó, i el rap, el lluç, el llo­barro i l'orada per un altre. Pel que fa al marisc, el llamàntol, les gam­bes, els esca­mar­lans i les esco­pi­nyes seran els pro­ta­go­nis­tes aquests dies.
"L'incre­ment dels pro­duc­tes exòtics és impa­ra­ble, no només durant el Nadal, que és quan la gent decora més les tau­les i busca aco­lo­rir els plats i sor­pren­dre, sinó també perquè gràcies a la immi­gració hi ha molta demanda", explica Jordi González, res­pon­sa­ble del Mer­cat de Frui­tes i Hor­ta­lis­ses de Mer­ca­barna, que insis­teix que una altra fruita que ara per Nadal va molt bus­cada és la cirera. "I, com que ara nosal­tres no en tenim, la por­tem de Xile", explica.

Pel que fa a les ver­du­res, González insis­teix que es con­ti­nuen venent totes les que ser­vei­xen per fer les típiques sopes de galets però també altres que, des que ho han posat de moda els grans res­tau­ra­dors, ser­vei­xen per guar­nir els plats: des de les coli­flors a la mon­geta ten­dra. "Aquests dies aug­menta molt la venda de totes les vari­e­tats d'enci­ams", asse­gura.

El rap, el rei
El peix que més es ven aquests dies és el de mida més grossa i, entre tots, el rap és el rei. Ho explica Lean­dre Serra, pre­si­dent del Gremi de Majo­ris­tes de Peix i Marisc de Bar­ce­lona, que con­firma que també s'incre­menta la venda de peix de cul­tiu, sobre­tot d'orada i llo­barro, i del marisc de cul­tiu, els mus­clos i les cloïsses en pri­mer lloc, que per­me­ten "con­su­mir peix fresc a bon preu". També per­met con­su­mir bé de preu i de qua­li­tat el peix con­ge­lat. D'aquest, la gamba lla­gos­ti­nera és el que té més èxit i, segons Lean­dre Serra, "per segon any con­se­cu­tiu manté el preu perquè hi ha molt bones cap­tu­res".

Un altre dels pro­duc­tes que té més sor­tida durant aques­tes fes­tes és el llamàntol, més asse­qui­ble que la lla­gosta. De fet, segons Lean­dre Serra, des de fa qua­tre anys, aquest crus­taci cada cop es con­su­meix més durant tot l'any. Explica que durant el 2007 a Cata­lu­nya se n'han con­su­mit 790 tones.

El Mer­cat del Peix explica que s'ha notat que els con­su­mi­dors ja fa un mes llarg que estan com­prant i que, de moment, els preus s'han con­tin­gut tot i que estan supe­di­tats als tem­po­rals. "El més pro­ba­ble és que l'última set­mana abans de Nadal els preus aca­bin bai­xant perquè el que no faran els pei­xa­ters és guar­dar el pro­ducte", diu Serra, que insta els con­su­mi­dors a "anar als mer­cats i mirar per­so­nal­ment el que hi ha".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.