Societat

judicial

El TEDH avala prohibir els símbols religiosos com el vel a l’escola

El tribunal de drets humans dona suport a la mesura sempre que s’apliqui sense distincions entre creences

Estrasburg nega que sigui una vulneració del dret a la llibertat religiosa si la mesura és proporcionada i no discrimina

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha avalat aquest dijous prohibir l’ús de símbols religiosos com el vel a les escoles sempre que la mesura s’apliqui “sense distincions” entre creences. És a dir, que s’impedeixi portar tant símbols musulmans, com cristians o jueus, per exemple. En resposta a un cas flamenc per les queixes de tres noies musulmanes, el TEDH ha conclòs, segons recull l’ACN, que una prohibició de tots els símbols religiosos visibles als centres educatius que busca protegir “els drets i llibertats dels altres i l’ordre públic” és legítima si és “proporcionada” i no discrimina entre el tipus de creença.

La controvèrsia sobre l’ús del vel islàmic ha arribat fins a Estrasburg de la mà de tres estudiants musulmanes de secundària de Flandes. Totes tres, segons explica l’ACN, denunciaven la prohibició d’utilitzar “signes visibles de les creences personals” excepte durant les classes de religió. Les noies al·legaven que la mesura vulnera els seus drets a la vida privada i familiar, a la llibertat de pensament i llibertat religiosa, així com el seu dret a l’educació. Tot plegat, implicava també una discriminació per ser noies musulmanes, adduïen.

Finalment, el TEDH ha desestimat la demanda de les tres estudiants en considerar que la prohibició a Flandes era “proporcionada” i no discriminava entre religions. El tribunal europeu amb seu a Estrasburg avala aquest tipus de mesura quan resulta “necessari” per “conciliar els interessos de diferents grups i garantir el respecte de les conviccions de cadascú”. El govern flamenc argumenta que la prohibició és necessària per garantir “la igualtat entre els alumnes i protegir-los de la pressió que puguin exercir sobre ells els companys que porten senyals visibles o la seva pròpia família”.

Sentències similars

El juliol del 2021, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) també es va pronunciar sobre l’ús del vel, però només en l’àmbit laboral. En concret, segons recorda l’ACN, va recriminar a Alemanya la prohibició únicament de símbols religiosos grans com el vel al lloc de treball. El tribunal amb seu a Luxemburg va concloure que la mesura podia comportar que determinats treballadors fossin tractats de forma menys favorable per “motius religiosos” i, per tant, fossin discriminats. Així, el TJUE només avalava la prohibició de símbols religiosos a la feina quan aquesta s’apliqués a “totes les formes visibles de conviccions polítiques, filosòfiques o religioses”. En aquest sentit, recordava que, si l’objectiu d’aquest règim és la neutralitat empresarial, qualsevol símbol, encara que sigui petit, posa en risc l’aptitud de la norma per assolir la finalitat que es busca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia