enogastronomia
La DO Penedès premia els seus millors vins
Han obtingut la medalla d’or en diferents categories els cellers Rexach Baqués, Vins i Cavas Naveran, Covides -Vinyes i Cellers, Montrubí, Jean Leon, Finca La Font de Jui i Ros Marina Viticultors
El Macabeu de la Vinya Mina del celler Rexach Baqués, de Guardiola de Font-Rubí, ha obtingut la medalla d’or en la categoria de Vins Blancs de la DO Penedès en el 58è Concurs Tastavins DO Penedès en el que, en total, s’han premiat 24 cellers.
A més del celler Rexach Baqués, enguany les medalles d’or en les diferents categories –que es van entregar divendres a la nit en una cerimònia que es va fer a l’Auditori de Vilafranca del Penedès– han estat per a Cavas Naveran, de Torrelavit, (pel seu vi Manuela Naveran 2023, guanyador en la categoria de Blancs Criança DO Penedès), pel celler Covides -Vinyes i Cellers, de Vilafranca del Penedès (pel seu Duc de Foix Cabernet Rosat 2023 en la categoria de Rosats de la DO Penedès), pel celler Montrubí, de l’Avellà (pel seu Black 2023 en la categoria de vins negres de la DO Penedès) i pel celler Jean Leon de Torrelavit (pel seu Jean Leon 3055 Petit Verdot-Merlot 2022 en la categoria de Vins Negres Criança DO Penedès). Jean Leon també ha guanyat una medalla de plata pel seu Jean Leon 3055 Chardonnay 2023, en la categoria de Vins Blancs criança.
Continuant amb les medalles d’or, també les han guanyat el celler Finca La Font de Jui de Torroelles de Llobregat (pel vi Miratge 2019, que ha guanyat en la categoria d’Escumosos Clàsics Penedès) i el celler Ros Marina Viticultors, de Guardiola de Font-Rubí, (pel seu Ros Marina 2X 2023, que ha estat considerat el millor en la categoria de Vins Xarel·lo de la DO Penedès).
La gala d’entrega de premis de la 58a edició del Concurs Tastavins DO Penedès va ser organitzada per l’Acadèmia Tastavins Penedès amb el suport tècnic de la DO Penedès i l’Ajuntament de Vilafranca, la capital del vi. S’hi havien presentat 150 vins de 50 cellers de la DO Penedès. El president de l’Acadèmia Tastavins Penedès, Max Margalef, va posar de relleu l’esforç del sector vitivinícola del Penedès especialment en els darrers anys quan, “la situació de sequera ha influït especialment a pagesos i elaboradors, tot i que la seva constància per seguir dempeus és admirable”, va dir, segons expliquen en una nota . Margalef va afegir que “s’ha de seguir treballant des de tots els àmbits possibles per recolzar i promocionar el sector, com fem des de l’Acadèmia Tastavins Penedès”.
Els guanyadors del Concurs Tastavins DO Penedès 2024 s’havia decidit el 6 de maig en un tast celebrat al nou Vinseum, el que serà el futur museu del vi i està ubicat a Vilafranca del Penedès. Precisament, el Vinseum ha obert part de les seves sales aquest cap de setmana en motiu de la Nit dels Museus però no s’inaugurarà fins d’aquí a uns mesos.
Totes els vins presentats al concurs van ser tastats a cegues per un panel de tastadors professional format per enòlegs, sommeliers, periodistes especialitzats i representants de botigues i distribuïdores especialitzades. Entre els sommeliers que van decidir els guanyadors hi havia Anna Casabona, la recent proclamada segons Millor Sommelier de Catalunya i tercera Millor Sommelier de l’Estat, que és la delegada comercial del celler Juvé&Camps.